Babyboxy se modernizují, dostaly automatické otvírání i fotobuňku

Reportáž: V Jindřichově Hradci funguje první modernizovaný babybox (zdroj: ČT24)

V jindřichohradecké nemocnici začal fungovat nový model babyboxu, postupně by měl nahradit i stávající schránky pro odložené děti ve zbytku republiky. Modernizované zařízení disponuje automatickým otevíráním (místo dvířek na kliku), fotobuňkou i klimatizací.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace, a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

V Česku v současnosti funguje sedmdesát babyboxů a útočiště v nich našlo už 147 odložených dětí. Hlášení o vložení dítěte hned dostane dětské oddělení nemocnice, zpráva míří také do mobilních telefonů. Dítě nově monitoruje i fotobuňka ve stropu babyboxu; tvář ženy tak nadále zůstane nepoznaná.

Každé vylepšení jako to instalované v Jindřichově Hradci ale limituje tříletý certifikát, který musí výrobce dodržovat. Zakladatel projektu, Ludvík Hess, nyní avizuje, že by všechny schránky měly projít stejnou modernizací, jako ta v Jindřichově Hradci, a vedle toho by se měly objevit i v dalších deseti okresních městech, kde dosud chybí.

Které právo je nejdůležitější

První babybox se objevil 1. června 2005 v soukromém GynCentru v Praze-Hloubětíně. Privátní zařízení zvolil zakladatel iniciativy Ludvík Hess poté, co se k nápadu postavilo zdrženlivě ministerstvo zdravotnictví, které odmítlo instalaci zařízení v areálu pražské porodnice U Apolináře. „Existencí babyboxu bude legalizováno beztrestné nezodpovědné jednání rodičů,“ tvrdilo ministerstvo, vedené tehdy sociální demokratkou Miladou Emmerovou.

Rezervovaný postoj k babyboxům měli ale i někteří další šéfové resortu, schránky totiž dlouhodobě nejsou přijímány bez výhrad a v roce 2011 se proti nim postavil i Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče. Bývalá vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková oponovala, že na nejvyšším místě stojí právo na život a babyboxy život zachraňují.

Až dosud babyboxy fungují v určitém právním vakuu. Nejsou navíc jedinou možností, jak se matky mohou utajeně vzdát nechtěného potomka. Po celé České republice totiž existuje síť porodnic, jež umožňují anonymní porod, po němž je možné dítě také přímo přenechat k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Ta si může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.