Úsvit chce kvůli OKD mimořádnou schůzi. Sobotka sklidil kritiku za absenci při debatě

Diskusi o někdejší privatizaci černouhelné těžební společnosti OKD ve sněmovně opět doprovázela kritika. Poslancům vadila nepřítomnost premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten sice v úvodu jednání odpovídal na jednu z interpelací, potom se ale omluvil, protože se účastní jednání vládního výboru pro jadernou energetiku. Úsvit proto zvažuje, že svolá mimořádnou schůzi.

O privatizaci OKD poslanci začali debatovat už loni na návrh Úsvitu, podle kterého byla nevýhodná. Místopředseda strany Marek Černoch už dříve řekl, že si nedovede představit, že by premiér nenesl za privatizaci politickou odpovědnost. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl Sobotka ministrem financí.

Za vládu byl u debaty jen ministr kultury

Na premiéra se proto snesla kritika za jeho nepřítomnost. Příkrých slov se mu dostalo od komunisty Miroslava Grebeníčka. Sobotka podle něj ostudně selhává, obhajuje neobhajitelné a fakticky napomáhá těm, kdo tunelovali OKD. Severní Morava bude podle jeho slov ještě dlouho platit za slepotu, zbabělost a alibismus takových lidí, jako je současný předseda vlády. 

Sobotky se naopak zastal předseda klubu ČSSD Roman Sklenák. Premiér podle něj podal informace za vládu už na začátku projednávání bodu loni v červnu a přítomen byl i při dalším projednávání minulý týden. „Nejde o to, aby tady premiér seděl. Vy ho chcete někteří urážet, jako to dělal kolega Grebeníček,“ prohlásil. „Tak si řekněme, jestli chceme vést diskusi a chceme přijmout usnesení, nebo jestli chceme urážet premiéra,“ dodal.

Ve sněmovně ale opět chyběla i většina ministrů. U debaty o OKD byl pouze ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Poslanec Karel Fiedler (nezařazený) to okomentoval slovy, že je přítomen pouze „ministr pro přítomnost“. 

Úsvit chce mimořádnou schůzi

Úsvit proto uvažuje o svolání mimořádné schůze. „Máme sesbíraný dostatečný počet podpisů pro svolání mimořádné schůze a pokud nedojde k nějaké zásadní dohodě, kdy bychom tuto záležitost doprojednali, tak jsme připraveni podat žádost o svolání, a to pravděpodobně na přespříští týden,“ řekl poslanec Úsvitu Martin Lank. Strana chce svoláním schůze zajistit, že se podaří záležitost projednat a sněmovna k ní přijme konkrétní stanovisko.  

Poslanec Úsvitu Jiří Štětina pak opět neúspěšně navrhoval zřízení vyšetřovací komise k privatizaci OKD. Pavel Plzák (ANO) zase navrhl, aby poslanci mluvili o Zdeňku Bakalovi, který OKD řadu let vlastnil, jako o gaunerovi. Ujišťoval poslance, že se jim za to nemůže nic stát. Gaunerem nazval v minulosti Bakalu nynější ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), Bakala ho zažaloval, ale u soudu neuspěl.

Tisková konference Úsvitu a ANO k OKD (zdroj: ČT24)

Na OKD vyhlásil soud úpadek. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedm miliard. Do insolvenčního řízení se už přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí více než deset miliard korun.