Sobotka: Mezi ČSSD a ANO došlo ke střetu kultur. Babiš je totiž zvyklý rozhodovat sám

Vláda podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) stále funguje díky koaličním partnerům i navzdory nim. Řekl to ČTK v bilančním rozhovoru k blížícímu se třetímu výročí od jmenování kabinetu. Mezi ČSSD a ANO došlo podle něj v koalici ke střetu kultur, předseda hnutí ANO Andrej Babiš je totiž z podnikání zvyklý rozhodovat sám. Všechny v koalici ale spojoval kritický pohled na situaci, v jaké bylo Česko před rokem 2013. Příští vládě by ovšem měli předat zemi ve výrazně lepší kondici, míní Sobotka.

„Rozhodně jsme si ve vládě museli řadu věcí vynutit a vybojovat, ať už šlo třeba o valorizaci penzí nebo zvyšování minimální mzdy. Je to důsledkem toho, že jsme byli hodně neústupní,“ řekl Bohuslav Sobotka.

ČSSD podle něj pomohl asertivní přístup v prosazování toho, na čem se strany shodly v koaliční smlouvě. „Já si myslím, že Andrej Babiš ve skutečnosti není moc zvyklý se s někým domlouvat. Jak řídil dlouhé roky Agrofert sám a o všem sám rozhodoval, byl pro něj docela šok ta potřeba dohody, širší spolupráce,“ uvedl Sobotka.

Rozdílné přístupy a povahy ale podle premiéra nezabránily vládě v prosazení velké části programu. Konflikty uvnitř koalice podle Sobotky utlumilo i to, že jsou si partneři programově blízcí. „Spolupráce nebyla čistě nějaká utilitární, mocenská,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

ČSSD šla do vlády z opozice, lidovci nebyli ve sněmovně vůbec, ANO prakticky vstupovalo do politiky. „Takže jsme měli podobně kritický pohled na to, co se v České republice před rokem 2013 dělo,“ uvedl Sobotka. Předchozí pravicové vlády podle něj oslabovaly vnitřní války, současná vládní sestava však podle Sobotky rehabilitovala myšlenku koaliční spolupráce.

Až kabinet po podzimních volbách do sněmovny skončí, měl by Česko předávat dalšímu ve výrazně lepší situaci, než v jaké ho na začátku roku 2014 přebíral, míní premiér.

Poslední rok: Celé řady ministrů se týká problém rychlejšího čerpání z evropských fondů

V posledním roce koalice podle premiéra stále existují věci, které je třeba dodělat. „Je to například otázka bezplatné právní pomoci a zjednodušení oddlužení u fyzických osob. U ministra (zdravotnictví Miloslava) Ludvíka zase zákonný mechanismus valorizace plateb za státní pojištěnce,“ uvedl.

Za praktický problém, který se týká celé řady ministrů napříč stranami, považuje zrychlení čerpání z evropských fondů. „Já chci osobně dohlédnout na to, aby pro ministry to byla klíčová priorita,“ uvedl.

Příští kabinet by v tomto ohledu měl podle Sobotky dostat „čistý stůl“. „Kdy bychom měli vypsané výzvy na drtivou většinu peněz, které bude mít Česko k dispozici do roku 2020. Aby to čerpání nebylo několik miliard jako loni, ale aby bylo v řádech několika desítek miliard,“ uvedl.

V této sněmovně bych si ani jinak nevybral koaliční partnery.
Bohuslav Sobotka

Pokročit podle něj musí i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) s dálničními stavbami. „Vidíme tam plíživý odklad termínů, kdy by měly být zahájeny stavby na klíčových dálnicích,“ uvedl Sobotka. Chce proto dohlédnout, aby se resort dopravy věnoval tomu, že na D11, D35, D3 či D6 bude do konce roku možné začít stavět.

Premiér nemíní rezignovat ani na zákon o sociálním bydlení, který narazil na odpor koaličních partnerů, zejména hnutí ANO. „Byl bych rád, abychom ho předložili a prosadili. Přístupu ANO já nerozumím, připadá mi to strašně bezcitné vůči lidem, kteří jsou v bytové nouzi,“ řekl. Opatření se podle něj netýkají jen bezdomovců, ale také samoživitelů s dětmi i mladých rodin.

Bude Sobotkovo jméno na jihomoravské kandidátce?

Pokud jde o podzimní parlamentní volby, předseda ČSSD chce kandidovat v Jihomoravském kraji, kde v minulosti několikrát uspěl. Sociální demokraté podle něj nebudou mít problém s hledáním lídrů pro říjnové hlasování. Strana by měla uvažovat i o postavení ministrů do čela kandidátek. „Řada členů vlády za sociální demokracii dokázala hodně prosadit, jsou známi mezi našimi voliči,“ řekl bez konkrétních jmen premiér.

„Byl bych přirozeně rád, aby byly naše kandidátky otevřenější, pokud jde o možnou kandidaturu nestraníků. Ale musím říct, že v prostředí standardní politické strany to je hodně těžké,“ poznamenal. Část agendy týkající se přípravy na volby se chystá předat nově jmenovanému manažerovi kampaně Janu Birkemu.

„Očekávám, že přebere část věcí, které jsem měl na starosti jako předseda strany tak, abych se mohl soustředit na posílení komunikace s občany a našimi voliči v příštích měsících,“ uvedl Sobotka.

Do sjezdu, který sociální demokraty čeká v první polovině března, dostal podle premiéra Birke za úkol dát dohromady lidi, aby vytvořili týmy, které později ČSSD zapojí do předvolební kampaně.

„Chci, aby také posílil komunikaci dovnitř sociální demokracie, vůči našim krajským organizacím, aby byl v kontaktu s lidmi, kteří se chystají kandidovat, zejména s potenciálními lídry v regionech,“ uvedl Sobotka.