Nové zastavovací pásy pomáhají policii dva roky, naposledy ukončily honičku na D4

Události: Policie při honičce použila zastavovací pásy (zdroj: ČT24)

Nové zastavovací pásy, které před dvěma lety nahradily jejich méně bezpečnou variantu, používá policie proti ujíždějícím autům stále častěji. Jedno pronásledování takhle policisté ukončili i v noci na úterý na dálnici D4. Hlídka v hlavním městě si všimla auta, které je evidováno jako kradené. V listopadu si je někdo půjčil v půjčovně, ale už ho nevrátil. Řidiče policie sledovala až k Příbrami, kde se jí díky pásům auto podařilo zastavit.

Čtyřčlennou posádku ujíždějícího auta policisté z centra Prahy pronásledovali asi padesát kilometrů. „Ujíždělo vysokou rychlostí, až 200 kilometrů v hodině, nereagovalo na výzvy a bylo rozhodnuto, že k zastavení budou použity zastavovací pásy,“ popsala mluvčí příbramské policie Monika Schidlová.

V takovém případě je jeden z policistů ukrytý za služebním autem s pásem a druhý se k místu snaží dostat ujíždějícího řidiče. „U zastavovacího pásu bylo služební vozidlo se zapnutými výstražnými světly a nápisem STOP. Na tuto výzvu řidič opět nereagoval a přes pás přejel,“ podotkla Schidlová.

Řidič pak ujel ještě asi dva kilometry. Jeho cesta skončila na rozestavěné části dálnice D4 u Příbrami. Policie zjistila, že měl zákaz řízení. Test na drogy odmítl.

Policii zastavovací pásy pomohly už v desítkách případů

Nové pásy s hroty mají policisté ve výbavě zhruba dva roky. Loni je pak například v Plzeňském kraji museli použít třikrát, ve Středočeském dvakrát. „Policie České republiky eviduje v použití zastavovacích pásů mírný nárůst. Jen v roce 2015 jsme tento pás použili 66krát,“ podotkla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Oproti starším zastavovacím pásům jsou ty nové vytvořeny tak, aby se pneumatiky vypouštěly postupně a auto například ve vysoké rychlosti nedostalo smyk.