ČT: Soud neobnoví případ Romana Janouška, neuspěl se stížností u odvolacího soudu

Roman Janoušek se nedočká obnovy svého procesu, ve kterém byl původně odsouzen ke čtyřem a půl roku ve vězení. Pravomocně o tom rozhodl Vrchní soud v Praze v pátek v neveřejném zasedání. Informaci ČT zjistila z justiční databáze a potvrdil ji mluvčí soudu Jan Fořt. Pražský vrchní soud potvrdil původní verdikt Městského soudu v Praze, který loni v říjnu zamítl Janouškovu žádost na obnovení procesu.

Podle říjnového rozhodnutí soudu není důvod proces obnovovat, protože se neobjevily nové skutečnosti či důkazy, na jejichž základě by soud mohl rozhodnout jinak. Nové posudky totiž byly do značné míry podobné těm, které se u soudu probíraly dříve, nebo se zabývaly spíše teoretickými možnostmi.

Momentálně má Janoušek kvůli zdravotním komplikacím výkon trestu přerušený do listopadu 2017.

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

V říjnu soud odmítl návrh pravomocně odsouzeného Janouška na obnovu jeho trestního řízení. Janouškův advokát Lukáš Trojan tehdy sice tvrdil, že po dvou letech od pravomocného rozsudku má k dispozici nové skutečnosti, které v době projednávání nebyly známy, to však soud neobměkčilo.

„Všechny tyto argumenty vlastně souvisí více či méně s jeho zdravotním stavem a schopností vnímat nehodový děj tak, jak probíhal,“ řekl tehdy Trojan České televizi. U soudu se odsouzený lobbista snažil prokázat, že jeho chování při nehodě ovlivnil hematom v hlavě. 

Soud však neshledal důvody k obnově a Janouškův návrh v říjnu zamítl. Ano obnovenému řízení by přitom neznamenalo, že by byl Janoušek automaticky osvobozen, soud by jen musel nové důkazy projednat.

Znalec obžalovaný za zpracovaný posudek

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 navíc v prosinci loňského roku obžalovalo znalce, který posuzoval Janouškovu dopravní nehodu. Muže viní z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku ve prospěch lobbisty. Hrozí mu až tři roky vězení i zákaz činnosti.

„Státní zástupce podal k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 obžalobu na fyzickou osobu obviněnou z toho, že v roce 2013 podala hrubě zkreslený znalecký posudek v trestní věci Romana Janouška,“ informoval mluvčí Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Ondřej Šťastný. „Osoba je trestně stíhaná pro přečin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku, za který hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.“

Podnět k prověření znalců obhajoby podal soudce pražského městského soudu Tomáš Kubovec, který měl Janouškův případ na starosti. Důvody vysvětlil následovně: „Především to byly absolutně odlišné výsledky od původního znaleckého posudku, který si nechaly zpracovat orgány činné v trestním řízení, což se následně potvrdilo i revizním znaleckým posudkem, který zpracoval znalecký ústav v Brně.“

Jméno obžalovaného znalce státní zastupitelství neuvedlo. Posudky pro Janouška nicméně zpracovával dopravní znalec Jiří Doleček a dále také společnost Dekra Automobil.