Opatrovnické soudy dostaly více času na posouzení svéprávnosti

Události ČT: S novelou občanského zákoníku se prodlužuje lhůta přezkumu svéprávnosti (zdroj: ČT24)

Do konce minulého roku museli soudci znovu zhodnotit svéprávnost u 33 tisíc osob a nestihli vyřešit šest procent z nich. V jejich případě však získali čas navíc, novela občanského zákoníku totiž posunula lhůtu ze tří na pět let.

Opatrovnické soudy musely v minulých letech znovu posoudit svéprávnost u 33 tisíc lidí. Například Okresní soud v Kolíně do poloviny prosince zahájil 436 případů a 400 z nich i ukončil.

„Tyto tři roky byly hodně hektické pro všechny, nejen pro soudce, kteří to soudili, ale i pro znalce,“ podotkla soudkyně kolínského soudu a předsedkyně Spolku rodinněprávních a opatrovnických soudců Libuše Kantůrková.

Vyřízené případy u opatrovnických soudů
Zdroj: ČT24

Na dva tisíce případů nebyl čas

Napříč republikou nakonec padlo rozhodnutí o svéprávnosti u 31 tisíc lidí. Zbývající dva tisíce případů do konce roku soudy vypořádat nestihly. Díky novele občanského zákoníku, kterou prezident Miloš Zeman podepsal těsně před Vánoci, se jich to ale ani nijak nedotkne.

„Prodloužení lhůty pro přezkum svéprávnosti zaručí, že přezkumy, které se nestihnou, budou posouzeny kvalitně ve prospěch zkoumaných osob,“ řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Změny v občanském zákoníku
Zdroj: ČT24

Novela prodlužuje také dobu omezení svéprávnosti a umožňuje rozhodnout bez znaleckého posudku, pokud se zdravotní stav osoby od posledního rozhodnutí nezměnil.

Kantůrková vítá, že bude víc času věci projednávat. V loňském roce přitom zvládly opatrovnické soudy vyřídit o polovinu více věcí oproti stavu před pěti lety.