Špína i mrtvé myši v kuchyni. Téměř každá třetí kontrola ukáže na porušení předpisů

Události: Ve stravování se stále porušují předpisy (zdroj: ČT24)

Třetina provozovatelů restaurací, barů nebo cukráren porušuje předpisy, řada z nich nedodržuje ani základní hygienické normy. Uvádí to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Mrtvý šváb ve dřezu, mrtvé myši na podlaze nebo mastnota a špína nejsou nic neobvyklého. Jen loni inspektoři zkontrolovali téměř 10 tisíc provozů společného stravování, 84 z nich museli kvůli špatným podmínkám okamžitě uzavřít.

Od začátku roku pak inspekce už uzavřela zcela nebo částečně šest provozoven. Dokonce i menší obchody. „Nejčastějším důvodem je nedodržování elementárních pravidel bezpečnosti a hygieny potravin,“ upozornil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Z kontroly provozoven stravování
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI ročně provede kolem 45 tisíc kontrol, z toho necelých 10 tisíc v oblasti společného stravování. Tu označuje za jednu z nejproblematičtějších, provozovatelé podle úřadu často ohrožují zdraví spotřebitele nebo užívají klamavé praktiky.

Inspekce ale loni zjistila také přes 830 závadných šarží potravin. Nejčastěji se falšovaly masné a mléčné výrobky, do nichž se dávaly levné náhražky.  

Vydáno pod