Na Plzeňsku skončil kalamitní stav, ve vyšších polohách Česka ale hrozí sněhové jazyky

Český hydrometeorologický ústav varuje, že ve vyšších polohách Česka a na celé Vysočině se mohou až do nedělního večera tvořit sněhové jazyky. V části Krušných hor, zejména oblasti Klínovecké hornatiny, pak hrozí závěje. V nížinách může i nadále vznikat náledí nebo zmrazky. Silničáři nabádají k jízdě se zvýšenou opatrností. Na Plzeňsku ale už odvolali kalamitní stav, který vyhlásili v pátek.

Na horách a ve vyšších polohách v pohraničí a také na Českomoravské vrchovině bude foukat čerstvý až mírný nárazovitý vítr a bude nadále sněžit. Připadnout může mezi deseti až 30 centimetry nového sněhu. Prachový sníh se bude při větru vířit, a tím mohou vznikat sněhové jazyky nebo závěje.

Výstraha ČHMÚ před závějemi s vysokým stupněm nebezpečí platí pro části krajů Ústeckého a Karlovarského od sobotních 11:00 do nedělních 06:00. Před sněhovými jazyky pak je v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od sobotních 11:00 do nedělních 18:00, a to pro Vysočinu a polohy od 600 metrů nad mořem v krajích Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Olomouckém.

Některé silnice zůstávají nesjízdné

V Libereckém kraji zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů uzavřena silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov do Polska. Osobní vozy místem projedou. „Chtěli jsme zprůjezdnit úsek přes noc, ale kvůli čerstvému sněhu to nešlo,“ vysvětlil Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK. Otevření pak odložili kvůli předpovědi dalšího sněžení až na neděli 04:00.

Další silnice v regionu jsou s opatrností sjízdné, řidiči ale naráželi na sněhové jazyky. Do příkopu u obce Křižany na Liberecku sjel odpoledne i posypový vůz.

Hraniční přechod do Polska v Harrachově
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Uzavřena nadále zůstává pro kamiony také  silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji. Silnice vede kolem přehrady Šance s pitnou vodou, silničáři ji proto nesmí ošetřovat chemicky, a proto zde těžké vozy v kopcích mívají problémy.

Na Plzeňsku odvolali sliničáři kalamitní stav. Důvodem jeho vyhlášení v severní části oblasti byl silný vítr, kvůli němuž nebylo možné udržet silnice kolem hlavního tahu z Plzně na Karlovy Vary průjezdné. Během noci se zde podařilo zprovoznit všechny, i vedlejší zaváté silnice. I tak v kraji zůstává nejhorší situace na severním Plzeňsku a na Tachovsku.

Předpověď počasí na sobotu (zdroj: ČT24)

Silničářům na Karlovarsku se pak podařilo zprovoznit uzavřenou silnici I/25, kterou museli dopoledne kvůli sněhovým jazykům, závějím a uvízlým autům zavřít od Abertamské křižovatky na Boží Dar, zavřený byl i přechod do Německa. Silnice je už od Jáchymova na státní hranici průjezdná.

K opatrnosti nabádají policisté v Ústeckém kraji, kde ráno řešili střet kamionu s osobním autem u Chlumce na Ústecku. V Krušných horách se tvoří sněhové jazyky, motoristé musí počítat i s ledovkou. Lyžaři se v sobotu nedostali do střediska Klínovec ve směru od Klášterce nad Ohří. Zapadaná sněhem je cesta v obcích Výsluní a Kryštofovy Hamry či v obci Měděnec. Nesjízdná je i silnice mezi Celnou a Výsluním. Na Teplicku je dočasně uzavřena trasa z Mikulova na Moldavu, kam jezdí lidé na běžky. U obce Velké Chvojno na Ústecku je ledovka, a silnice, kde zapadl kamion, je neprůjezdná. Objízdná trasa vede přes obec. Řidiči se také nedostanou po silnici 248 do Petrovic na Ústecku, kde jsou sněhové jazyky.

V Pardubickém kraji hasiči v noci z pátku na sobotu pomáhali několika řidičům, kteří se kvůli počasí dostali do potíží. Zasahovali například u osobního vozu v závěji v Rychnově na Moravě na Svitavsku, u Žichlínku na Orlickoústecku krátce před 4:00 vyprošťovali zapadlý sypač. Během soboty by na většině území mělo sněžit, od středních poloh hrozí tvorba sněhových jazyků a závějí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Z dalších regionů přišly zprávy například o hromadné havárii, při které se na D1 postupně srazilo deset vozidel včetně autobusu, nákladního auta a dvou dodávek. Ta zastavila před polednem provoz na 127. kilometru dálnice D1 u Jihlavy ve směru na Brno. Odstraňování následků trvalo téměř šest hodin, dálnice už je opět průjezdná. Tři lidé byli lehce zraněni.

V Novém Boru se pak dopoledne zřítila nejspíš pod tíhou sněhu část střechy neobydleného domu. Sutiny zasahovaly až do hlavní třídy T. G. Masaryka, kterou uzavřely. Hasiči nikoho v objektu nenašli.