Psycholog: Mezi legálními držiteli zbraně bude větší procento psychopatů

Soud ve čtvrtek rozhodl, že žena, která zabila zákaznici obchodního centra na Smíchově, zůstane ve vazbě. Podle znalců trpí třiatřicetiletá Michelle Sudků útočným a nekrofilním sadismem. Její případný pobyt na svobodě je tak prý extrémně nebezpečný. Kromě vraždy je obžalovaná i z pokusu o ni. Krátce před dokonaným zločinem totiž podle svědků škrtila v kavárně jinou ženu. Hlavní host pořadu 90' ČT24 psycholog Jeroným Klimeš uvedl, že je těžké určit, zda vraždila žena, nebo její nemoc. Důležité ale podle něj je, aby se psychicky narušení jedinci kontrolovali dřív, než nad svým chováním kontrolu ztratí.

Nekrofilní sadismus, kterým Sudků podle znalců trpí, spadá mezi poruchy osobnosti. Podle Jeronýma Klimeše se tato porucha nejprve promítá do představ jedince. „Představují si, jak někoho škrtí, někomu ubližují, někoho zabíjí. Jak si užívají utrpení toho druhého člověka. Teprve po dlouhém období snění to jdou zrealizovat,“ vysvětlil. Na rozdíl například od schizofreniků lidé s poruchou osobnosti nemají halucinace nebo bludy.

Klimeš uvedl, že tyto sklony by měl jedinec sám kontrolovat dřív, než se promítnou do jeho jednání. „Spousta lidí své chování neovládá v okamžiku činu, ale může ho ovlivnit dřív, kdyby si dala pozor,“ řekl. „Jestli ta paní měla sklony k agresivnímu chování, tak po ní chceme, aby své chování kontrolovala dřív, než kontrolu ztratí.“

90’ ČT24: Jak zacházet s agresory a útočníky (zdroj: ČT24)

Michelle Sudků již dva týdny před vraždou podle svědků škrtila v kavárně na Újezdu jinou ženu. Přivolaní policisté Sudků odvezli na psychiatrii v Bohnicích. O charakteru útoku však neinformovali zdejší personál, a tak byla z Bohnic propuštěna. V tentýž den zaútočila v prodejně Tesco na pražském Andělu na zákaznici, kterou dvěma bodnými ranami nožem usmrtila.

Hlavním účelem trestu není léčba, ale ochrana okolí, uvedl Klimeš

Podle Klimeše nedošlo k pochybení odborníků v psychiatrické léčebně, kteří Sudků propustili. „Problém je, že vždy, když se stane nějaká tragédie, tak jsou všichni generálové a všichni jsou chytří. Přeceňují se schopnosti psychologů vidět do člověka,“ komentoval. „A když vidí soudní znalec toho člověka pár hodin a k tomu má nějaké papíry, tak to stejně negarantuje, že by do něj viděl úplně dokonale,“ dodal.

V Bohnicích měla Sudků údajně těsně před propuštěním konflikt s dalšími ženami v léčebně. Později i s primářem, kterému vyhrožovala, že svůj čin dokončí. Podle Klimeše mohl tento spor hrát roli v jejím dalším jednání. „Možná zrána byla rozdivočelá, rozzuřená a poté útočila na každého, kdo jí připomínal tu ženu z léčebny,“ míní. Do jaké míry ale mohla svůj stav ovládnout, je podle Klimeše na soudním lékaři.

Sudků za vraždu hrozí až doživotní odnětí svobody. Takzvanému nepříčetnému pachateli může soud uložit také ústavní či ambulantní léčení, v těžkých případech pak pobyt v detenčním ústavu. Klimeš ovšem zmínil, že poruchy osobnosti jsou považovány za velmi těžko léčitelné, až téměř neléčitelné. „To znamená, že hlavní účel toho trestu není léčba té paní, ale ochrana okolí,“ řekl.

Klimeš: Lidé si dovolují agresivní myšlenky a neomlouvají se za to

Podle Klimeše není účinnou obranou proti podobným útočníkům rozšíření počtu zbraní držených veřejností. „Poruchy osobnosti jsou přitahovány určitými prostředími. Agresivní psychopaty náramně láká držet zbraň. Mezi legálními držiteli zbraně bude větší procento poruch osobnosti než v normální populaci, naprosto zákonitě“ vysvětlil.

Prevencí před podobnými útoky je podle něj i důslednější výchova dětí, zejména na školách. Další z hostů pořadu 90' ČT24, dětský psycholog Václav Mertin, zdůraznil, že duševní poruchy se nevyhýbají ani dětem. Psychická porucha ale podle něj neznamená, že z dítěte musí vyrůst nebezpečný jedinec. „To, že jsem psychopat, neznamená, že něco musím udělat. Jsou ohroženější, ale nic z toho nevyplývá,“ řekl.

Dětský psycholog Václav Mertin
Zdroj: ČT24

Selhání vidí Mertin zejména v konkrétní činnosti. „Konkrétně jim nepomáháme, když jde ještě o trojku z chování nebo výchovný ústav,“ míní. I podle Mertina by ve výchově dětí měla hrát větší vliv škola. „Měla by dělat výcviky morálky, praktickou etickou výchovu.“

Jeroným Klimeš také zastává názor, že budoucí generace budou agresivnější než ty předchozí. „Předchozí generace byly hodně vychovávány morálkou, která nutila lidi kontrolovat představivost, zpovídat se z násilnických představ. Dnes je generace hodně egoistická, zaměřená na sebe. Lidé si dovolují agresivní myšlenky a neomlouvají se za to,“ řekl.

Vydáno pod