Trať mezi Ostravou a Prahou zastavil únik z cisterny, vlaky jezdí jen po jedné koleji

Únik benzolu z cisterny nákladního vlaku zastavil odpoledne ve Studénce na Novojičínsku na hodinu a půl dopravu na hlavní železniční trati spojující Ostravu a Prahu. Pak začaly vlaky jezdit po jedné koleji. Na místě zasahují hasiči.

S ohledem na to, že byla uzavřena souběžná silnice a celé okolí železniční stanice, nebylo možné vlaky nahradit autobusovou dopravou. Nehoda se stala okolo 14:00. Podle prvotních odhadů měla doprava stát do 18:00. Nakonec se ale podařilo v 15:30 obnovit provoz na jedné koleji.  

„Na místě zasahují státní hasiči i hasiči SŽDC. Netušíme, kolik látky uniklo. Vyklidili prostor do padesáti metrů od vlaku,“ uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiáš.

 Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela řekl, že na místě zasahují čtyři jednotky hasičů. „Chemikálii vytékající z cisterny jímají do nádob. Vytéká pomalu. Navíc se snaží cisternu opravit,“ řekl.

Benzol je čirá, zdraví škodlivá a hořlavá kapalina. Vzniká při koksování. Skládá se z benzenu, toluenu, xylenů a dalších sloučenin.