Sněmovna schválila změny v prezidentské volbě, ale Babiš s úlevami v EET neuspěl

Sněmovnou prošel vládní daňový balík, který zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. Neprošel ale návrh úlev v elektronické evidenci tržeb, jež vznesl ministr financí Andrej Babiš (ANO) a vládní KDU-ČSL. Poslanci v pátek také schválili změny pravidel prezidentské volby. Podporovatelé nezávislých kandidátů podle nich musí na nominační petici napsat číslo občanského průkazu nebo pasu.

Daňový balík schválený poslanci zvyšuje daňové slevy na druhé a další dítě a vládní koalice ho prezentuje jako svou podporu rodinné politiky. 

Součástí balíku byly i pozměňovací návrhy, které podali mimo jiné poslanci vládní KDU-ČSL i ministr financí Andrej Babiš (ANO) a které měly v systému EET, jenž se rozběhl na konci roku, zajistit dílčí úlevy. V dolní komoře ale nenašly dostatečnou podporu.

Pravice pak chtěla celý systém úplně zrušit a požadovala také snížení sazeb daně z přidané hodnoty. Ani v jednom případě však neuspěla.

Prezidentského kandidáta mají Češi podpořit číslem občanky

Poslanci už stihli schválit změny volebního zákona. Podporovatelé nezávislých kandidátů na prezidenta (tedy těch, kteří nezískají poslaneckou nebo senátorskou nominaci) by podle novely volebního zákona museli na nominační petici ke svému jménu připsat číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu. 

Úprava má zabránit opakování sporů o platnost podpisů na peticích, které předcházely první přímé volbě před čtyřmi lety. „Řešila se otázka, jestli způsob sbírání podpisů na petice neotvírá prostor k falšování a jestli by nejlépe nedopadl kandidát, který by je nakonec vůbec nesbíral, ale jen by opsal seznam lidí z veřejných rejstříků,“ doplňuje ústavní právník z pražských práv Marek Antoš. „Ministerstvo vnitra se to snažilo vyřešit, a číslo občanského průkazu se opisuje obtížněji a je zde větší šance domnívat se, že arch podepsal člověk, kterému opravdu patří.“ 

Sněmovna pak navzdory návrhu vlády odmítla dát občanům ostatních zemí Evropské unie, kteří mají v Česku jen přechodný pobyt, právo hlasovat v komunálních volbách. Naopak případný vznik evropských politických stran a nadací v Česku zřejmě získá pravidla. V návaznosti na unijní nařízení je zavede vládní návrh zákona, který prošel přes poslance.

Změny v odměňování starostů

Jiná schválená novela má sjednotit výpočet měsíčních odměn členů zastupitelstev. Odměny pro ně by se podle předlohy nově měly vypočítávat na základě koeficientů. Nyní mají starostové stejné peníze, ke kterým dostávají bonusy podle toho, jak velkou obec vedou. Vznikají tak velké rozdíly, které u nejmenších a největších obcí činí až desetitisíce korun měsíčně, ačkoli starostové dělají v podstatě stejnou práci.

Ministerstvo vnitra nově navrhlo stanovit základní měsíční odměnu pro starosty obcí, v nichž žije nejvýše 300 obyvatel. Pomocí koeficientů se pak má stanovit maximální částka, kterou by brali starostové větších měst. Rozdíly mají být i ve vyplácení odměn pro ostatní zastupitele v obcích, městech či krajích. Zastupitelé totiž mívají více funkcí a dostávají několik odměn.

Rozdíly jsou i v tom, kolik peněz dostávají politici, když z funkce odcházejí. V obcích by měli mít nárok na maximálně čtyři měsíční odměny. V krajích a Praze takový nárok není. Buď o tom musí rozhodnout zastupitelstvo, nebo peníze nelze poskytnout.

Zacházení s tkáněmi má být bezpečnější díky jednotnému kódu EU

Zajištění větší bezpečnosti pro zacházení s tkáněmi jejich jednotným evropským kódováním má přinést novela, kterou sněmovna schválila. Poslanci ji nijak zásadně nepozměnili. Normu nyní projedná Senát stejně jako obdobnou novelu transplantačního zákona, která má stanovit postupy pro ověřování jakostních a bezpečnostních norem pro dovážené tkáně a buňky, které se použijí k transplantaci. Úpravy si vyžádaly předpisy EU.

Bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) řekl, že to nebude znamenat zvýšené náklady, pouze bude třeba upravit zadávání ve stávajících kódovacích přístrojích. Pro kódovací systém se užijí alfanumerické znaky, takže ze vzorku není možné určit dárce ani příjemce. Lze je zjistit jen v tkáňovém zařízení, které ale musí zabezpečit ochranu osobních údajů.

Jakost a bezpečnost dovezených tkání a buněk bude sledovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Novela má společně se související úpravou transplantačního zákona vstoupit v účinnost na konci dubna příštího roku, přestože EU požadovala její přijetí do konce letošního října.

Změna transplantačního zákona je nutná kvůli tomu, že některé tkáně, například cévy, se mohou použít v režimu transplantace orgánů, i jako takzvané manipulované tkáně, u kterých se postupuje podle zákona o tkáních a buňkách. Novela taky mění některé pojmy s ohledem na nový občanský zákoník.