Bouře Egon se prohnala Českem a po ní silničáři

Události: Bouře Egon zasáhla Česko (zdroj: ČT24)

Chod západočeských krajů od brzkého rána poznamenal přechod tlakové níže Egon. Zimní bouře s sebou přinesla velmi silný vítr, který na hřebenech Krušných hor a Krkonoš v nárazech přesáhl sílu orkánu. Zaváté a zledovatělé silnice zkomplikovaly dopravní obslužnost, kvůli nehodám a spadaným stromům zasahovali hasiči i energetici. Silničáři vyhlásili kalamitní stav na páteřním tahu I/20 mezi Plzní a Karlovými Vary, dvacetikilometrový úsek byl několik hodin uzavřen.

On-line přenos
On-line: Dopravní situace a počasí
22:24

Pro tuto chvíli končíme on-line reportáž k dopravní situaci na českých silnicích, s aktuálními informacemi o dopravní situaci se přihlásíme ráno. Děkujeme za pozornost.

19:21
Aktualizovaná výstraha před sněhovými jazyky, Autor: ČT24, Zdroj: ČT24
Zdroj: ČT24
18:15

Kvůli dvěma zapadlým nákladním automobilům nelze nyní jezdit po silnici I/21 mezi Drmoulem a Trstěnicemi na Chebsku.

V noci na pátek nad české území postoupila tlaková níže Egon, která spolu s oteplením přinesla i silný vítr, jenž mohl dosahovat až rychlosti orkánu. Do odpoledne platila pro západní polovinu Čech výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebývale silným větrem, pro Ústecký a Karlovarský kraj také před závějemi.

S výhledem do sobotní deváté hodiny ranní je pro celou republiku v platnosti výstraha před náledím s nízkým stupněm nebezpečí. V oblastech s nadmořskou výškou nad 600 metrů nad mořem meteorologové až do nedělní šesté hodiny večerní varují také před vznikem sněhových jazyků.

Krušnohoří: Vítr trhal satelity

Meteorologické výstrahy se začaly potvrzovat hned v pátečních ranních hodinách. V Sokolově vítr trhal talíře satelitních televizních přijímačů, v Horním Slavkově a Měděnci bral plechy ze střech, u Žalmanova skončilo nákladní auto v příkopě.

Spadlé stromy uzavřely několik silnic a zkomplikovaly i provoz na železnici, když do padlého stromu u Žlutic narazil vlak. Nehoda se obešla bez zranění.  Na Chomutovsku museli silničáři uzavřít několik silnic nižších tříd a vyzvali řidiče, aby raději vůbec nevyjížděli.

Zatímco v Podkrušnohoří bylo přes den několik stupňů nad nulou, na horách mrzlo a vítr v kopcích už dopoledne přesahoval sílu orkánu, tedy rychlost nad 118 kilometrů za hodinu. Na Klínovci meteorologové naměřili 119 kilometrů za hodinu, na Fichtelbergu v Německu, těsně u hranic, dosáhl vítr v nárazu rychlosti až 148 kilometrů za hodinu. 

Vedle hasičů museli do terénu i energetici. Jak informovala západočeská mluvčí ČEZu Michaela Jírovcová, technici od sedmi od rána opravovali sérii poruch, k výpadkům došlo například u Františkových a Mariánských Lázní.

Silný vítr komplikoval dopravu u Krstěnic na Chebsku
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Plzeňsko: vichřice a kalamita

V Plzeňském kraji před silným větrem varovali silničáři napříč regionem, na dálnici D5 na Tachovsku mluvili o vichřici. Na Přimdě dosahovaly nárazy větru až rychlosti 100 kilometrů za hodinu, v Plzni to bylo 83 kilometrů za hodinu.

Na páteřním tahu I/20 mezi Plzní a Karlovými Vary v úseku od Štipoklas po Bezvěrov silničáři vyhlásili kalamitní stav a silnici první třídy zhruba na pět hodin uzavřeli. Kvůli sněhu a silnému větru nebyla sjízdná, tvořily se až metrové závěje. Utvořila se desetikilometrová kolona. 

Obdobná situace byla na silnicích nižších tříd. Silničáři náhorní plošinu v okolí Bezvěrova nebyli schopni udržet bezpečně průjezdnou, přestože jen na uzavřený úsek silnice I/20 vyslali tři sypače. „Teď je příroda silnější než veškerá naše technika,“ okomentoval situaci dispečer plzeňských krajských silničářů Jiří Slapnička. 

Kromě zásahů u nehod hasiči likvidovali větve a stromy popadané na elektrické vedení; v terénu jsou tak i energetici, kteří museli obnovovat dodávky proudu zejména v okolí Přimdy a Boru u Tachova.

Dosud nejsilnější vítr Česko zasáhl před deseti lety, 19. ledna 2007, když se nad území republiky dostala tlaková níže Kyrill. Měřicí přístroje na Sněžce zaznamenaly rychlost větru přesahující dvě stě kilometrů v hodině, krušnohorský Klínovec hlásil sílu o dvacet kilometrů nižší. Úder zimní bouře způsobil rozsáhlé polomy na Šumavě, které doslova oholily vrcholy zdejších hor.

Následky orkánu Kyrill v Severním Porýní-Vestfálsku (leden 2007)
Zdroj: ČTK

Před nebezpečným větrem varuje případné zájemce o túry i horská služba v Krkonoších. Průměrná rychlost na hřebenech ráno přesahovala 80 kilometrů v hodině, proto se na mnoha místech tvoří sněhové jazyky a závěje. Pohyb v terénu navíc komplikuje silná mlha, dohlednost se pohybovala mezi padesáti a dvěma sty metry.

Kolem poledního se přechod Egona přes české území začal projevovat i v Jeseníkách, na mnoha vozovkách se kvůli němu tvoří sněhové jazyky z nového sněhu, který napadl v noci na pátek. Kvůli silnému větru museli zasahovat i hasiči: v Adolfovicích u Jeseníku poryvy strhly část plechové střechy, nedaleko Skoršovic skončil v metrovém příkopu autobus, uvězněného řidiče a cestující museli hasiči vyprostit oknem.

iReportér Michal Zajonc: Havarovaný autobus na Jesenicku (zdroj: ČT24)

Ranní náledí se večer může zopakovat

Komplikovaná je doprava i v jiných regionech. Na Liberecku je od půlnoci pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov do Polska, o jejím případném otevření se bude rozhodovat v noci na sobotu podle aktuální situace.

Na řadě míst Česka se navíc ráno vytvářelo náledí a stejná situace se má opakovat i během noci. Přes den totiž teploty vystoupají nad nulu, pohybovat se mají mezi jedním a pěti stupni, takže sníh z uplynulých dní bude postupně odtávat – a večer s poklesem teplot opět mrznout, což zkomplikuje pohyb a provoz na všech místech bez posypu.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)