Odpad se bude muset více třídit i spalovat, skládky skončí. Zákon má ale zpoždění

Události: Problémy s novelou zákona o odpadech (zdroj: ČT24)

Nejistý je osud nového zákona o odpadech. Ani na potřetí totiž neprošel legislativní radou vlády. Ekologové se obávají, že nová pravidla už do konce volebního období nevzniknou, a kabinet nesplní vytčený cíl – omezit skládkování a podpořit recyklaci. Podle ministerstva životního prostředí ale může normu projednat i nová vláda.

Více odpadu bude potřeba vytřídit, ale také spálit. Česko se musí připravit na rok 2024, kdy se velká část odpadů už nebude smět jen tak vyvážet na skládky. V současnosti tam stále končí necelá polovina komunálního odpadu.

Ministerstvo životního prostředí proto navrhlo, aby poplatek za to postupně rostl – čímž by přibyl další důvod likvidovat odpad ekologičtějším způsobem. Poplatek za skládkování by se měl zvýšit až na skoro čtyřnásobek současné sazby. Slevu by dostaly obce, které dobře třídí. Vzrůst by měl i paušál pro občany, a to o inflaci na 1100 korun ročně.

Poplatek za skládkování
Zdroj: ČT24/MŽP

Obce by ale také mohly účtovat lidem podle toho, kolik skutečně vyhodí. „To potom zvýhodňuje recyklaci a třídění odpadů před tím, aby se odpad vzal a odvezl přímo na skládky,“ říká odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Podle ekologů se to ale nejspíš nepodaří – zákon má zpoždění. Ministerstvo chce o jeho osudu rozhodnout do konce ledna. „Čas se krátí, to je jasné. Hlavní strategie odchodu od skládkování už je zakotvena v novele, kterou jsme prosadili před dvěma lety,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Poplatek za likvidaci komunálního odpadu (návrh)
Zdroj: ČT24/MŽP

Normu kritizují i zástupci odpadového průmyslu. Podle nich stále není jasné, jak by dopadla na obce i domácnosti. „Zákon se nám jeví spíš tak, že dláždí cestu spalovnám a je zbytečně drahý,“ tvrdí výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka.

„Jestliže ho kritizují lidé, kteří jsou velmi blízko skládkařské lobby, tak se vlastně ptáte kaprů, jestli si chtějí vypustit vlastní rybník,“ reaguje ministr Brabec.

Ministerstvo chce do konce volebního období ještě prosadit nová pravidla pro národní parky, zjednodušit proces EIA a ratifikovat Pařížskou dohodu o ochraně klimatu. Nejistý je naopak osud antifosilního zákona.

Vydáno pod