Muže, který vydíral RegioJet, dostihli policejní „lovci lebek“ až v Hondurasu

Osmadvacetiletý recidivista, který měl před rokem vydírat dopravní společnost RegioJet a hrozit odpálením nastražené bomby, se před spravedlností skrýval ve středoamerickém Hondurasu. Policie ho vypátrala v říjnu, od středy je na českém území. Hrozí mu osm let vězení.

K nátlaku na přepravní společnost RegioJet brněnského podnikatele Radima Jančury mělo podle policie dojít začátkem loňského roku. Neznámý pachatel tehdy opakovaně hlásil nástražný výbušný systém ve žlutých vlacích a po majiteli firmy prostřednictvím sociálních sítí i e-mailu žádal výpalné v řádu desítek tisíc eur.

„Své výhrůžky měl podle našich závěrů stupňovat tím, že pokud jeho podmínka nebude splněna, dojde k dalším oznámením o uložení nástražného výbušného systému,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (předchůdce NCOZ) už v březnu zadržel v Třinci dosud netrestaného třiadvacetiletého mladíka, který se měl na vydírání a bombových hrozbách podílet, stíhá ho ale na svobodě. Organizátorem měl navíc být osmadvacetiletý recidivista, který se skrýval v cizině.

Lovci lebek v Hondurasu

Ukrytého muže policie v březnu začala stíhat jako uprchlého a ve spolupráci s Interpolem a s tzv. lovci lebek z policejního prezidia zahájila rozsáhlou mezinárodní akci. Ta skončila na konci října, kdy se muže podařilo vypátrat v Hondurasu. Do Česka přiletěl ve středu, a protože byl už dříve odsouzený za jiné skutky, zamířil rovnou do vězení.

Trestní řízení s oběma obviněnými muži dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně. Za pokus o vydírání a šíření poplašné zprávy hrozí muži i jeho komplicovi až osmileté odnětí svobody.

Majitel RegioJetu Jančura ocenil práci policistů na případu. „Určitě doporučuji všem, kdo by se nedej bože ocitli v obdobné situaci, aby se s důvěrou obrátili na policii a poskytli jí maximální součinnost. Její postup byl maximálně efektivní a rychle vedl k ukončení trestné činnosti,“ napsal v prohlášení.