Policie stále pátrá po dvanáctileté dívce z Ústecka, mohla se stát obětí trestného činu

Policisté nadále pátrají po dvanáctileté Michaele Patricii Muzikářové z okresu Ústí nad Labem. Nevylučují, že se dívka mohla stát obětí trestného činu. Michaela ve středu nedorazila ze školy, nepodala o sobě žádnou zprávu a mobilní telefon má vypnutý. V minulosti nebyla pohřešována. S informací se na polici už obrátily zhruba dvě desítky lidí.

Michaela Patricia Muzikářová má lehce zvlněné hnědé vlasy na ramena, nosí brýle s fialovými obroučkami, je hubená, má šedé oči a měří 125 až 135 centimetrů.

V době odchodu na sobě dívka měla prošívaný kabát ke kolenům a tmavé kozačky s bílou kožešinkou. S sebou měla růžový školní batoh značky Nike. Zmizení dívky oznámila ve středu k večeru její matka. Dívka je od středečního večera v databázi pohřešovaných osob jako dítě v ohrožení.

„Vidíme jako velmi pravděpodobné, že se mohla stát obětí závažného trestného činu. To je první varianta. Druhá varianta je, že odešla z domova dobrovolně. Obě tyto varianty jsou v současné době rovnocenné. Obě je prověřujeme a zatím nemáme informace o tom, že bychom jedné z těch variant mohli dát přednost,“ řekl náměstek ředitele Policie ČR Ústeckého kraje Zbyněk Dvořák. Podle kriminalisty Martina Charváta dívka nikdy dříve neutekla a potíže neměla ani teď. 

Pohřešovaná Michaela Patricia Muzikářová
Zdroj: ČT24/PČR

Policie předpokládá, že dívka byla doma ještě ve středu kolem 5:00 ráno. Usuzuje z toho, že dítě mělo v době odchodu matky do práce doma oblečení, boty a věci do školy. „Vycházíme z toho, že mezi 5:00 a 6:00 je aktivita na sociální síti, kde si myslíme, že tu aktivitu vyvíjela ona,“ doplnil Charvát. Do školy, která je chůzí od jejího domova vzdálená 400 metrů, ale ve středu nedošla. Její telefon je nedostupný.

Kriminalisté hledali dívku u rodiny, kamarádů, ve zdravotnických zařízeních, prověřují také záznamy z kamerového systému. Zmizení dívky vyšetřuje speciální pracovní tým, na lince 158 kriminalisté zřídili speciální call centrum. Informace z něj obratem dostává zvláštní pracovní tým, který pátrání po dívce zastřešuje.

„Do současné doby jsme na speciálně zřízené call centrum obdrželi zhruba dvě desítky poznatků od veřejnosti, které kriminalisté ihned prověřují a vyhodnocují. Nejvíce volání jsme zaznamenali v době hlavního vysílacího času zpravodajství, kde několikrát odezněla pátrací relace a výzva veřejnosti,“ řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Kriminalisté i nadále žádají veřejnost o pomoc.

„Žádáme veřejnost, aby nám všechny informace bezprostředně sdělovala. I přesto, že se jim může zdát, že informace nesouvisí. Jde nám o jakékoli kontakty, osoby, jednání, styk s tou dívkou, zprávu, kde by se mohla nacházet. Cokoliv, co lidem přijde na mysl,“ doplnil Dvořák.

Policie vyhlásila pátrání po dívce v kategorii Dítě v ohrožení, což je Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. Funguje jako systém včasného varování v případech, kdy může být v ohrožení život nebo zdraví pohřešovaného dítěte. Jeho cílem je především zrychlit pátrání a předávání informací.