Na Česko se znovu sype sníh, Frýdlantsko vyhlásilo kalamitu

Nový příval sněhu zkomplikoval dopravu na řadě míst Česka, potíže hlásí zejména krušnohorské kraje a Liberecko, kde silničáři večer vyhlásili kalamitní stav pro Frýdlantský výběžek. Kvůli sněžení a větru zde nelze udržet sjízdnost silnic. Počasí se promítlo i do provozu na dálnici D6, kterou na čas uzavřela nehoda, uvízlé kamiony pak blokují dopravu napříč republikou.

On-line přenos

Sněžení v Česku 11. ledna

  • 23:59

    Pro tuto chvíli končíme on-line reportáž k dopravní situaci na českých silnicích, nadále ale sledujte web ČT24, s aktuálními informacemi se přihlásíme ráno. Děkujeme za pozornost.

  • 23:23

    PŘEDPOVĚĎ: Během noci podle Hujslové má pokračovat občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, a do rána by tak mohlo připadnout dalších pět centimetrů. Protože se očekává, že v nižších polohách přejde sníh v déšť, a protože je zem po uplynulých mrazech prochladlá, hrozí ledovka.

  • 23:22

    PŘEDPOVĚĎ: „Pásmo intenzivního sněžení se přesunulo nad východní polovinou Moravy a ve Slezsku,“ informovala meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová. Přechod sněhových mraků přinesl dosud dva až sedm centimetrů nového sněhu, na horách kolem deseti. 

VÝSTRAHY METEOROLOGŮ

V Česku v současnosti platí hned tři výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu:

SNÍH: Do rána má v nižších polohách napadnout kolem pěti a ve středních až deset centimetrů nového sněhu. Na horách to může být deset až třicet centimetrů. 

LEDOVKA: Výstraha před ledovkou platí pro všechny české kraje, a to až do čtvrteční desáté hodiny dopolední. Nejhorší bude situace už v první polovině noci, protože od západu přichází nad české území fronta, která má do nižších poloh přinést spolu s oteplením také déšť se sněhem.

SNĚHOVÉ JAZYKY: Kvůli příchodu fronty zesílí i vítr, a to zejména v noci. Na horách meteorologové čekají nárazy i přes sto kilometrů v hodině, v nížinách kolem sedmdesáti. A právě kvůli větru se mohou tvořit sněhové jazyky.  

SITUACE V KRAJÍCH

LIBERECKÝ KRAJ: Silničáři ve středu večer vyhlásili s okamžitou platností kalamitní stav pro Frýdlantský výběžek. Kvůli sněžení a větru, které vytváří bílou tmu, sněhové jazyky a závěje, nelze udržet sjízdnost silnic. Kalamita potrvá minimálně do čtvrtečního rána.

„Soustředíme se jen na vybrané komunikace, aby bylo udrženo základní dopravní spojení. Nedoporučuji vůbec vyjíždět v této a do této oblasti,“ řekl ředitel krajské společnosti Silnice LK Petr Šén.

Pro veškerou dopravu je zcela neprůjezdná i silnice první třídy z Mníšku přes Albrechtický kopec do Frýdlantu a dále do Polska. Podle Šéna se silničáři snaží udržet alespoň sjízdnost na silnici z Mníšku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a mezi Frýdlantem a Novým Městem pod Smrkem.

Problémy způsobil sníh po celém kraji, odstavené či váznoucí kamiony zkomplikovaly dopravu na Českolipsku, Liberecku i Jablonecku. Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je rovněž uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova na Semilsku, která vede dál do Polska. 

ÚSTECKÝ KRAJ: V kraji začalo hustě sněžit kolem 16:30, v krajském městě napadlo přes pět centimetrů sněhu a sněžení neustává. Problémy má MHD, protože trolejbusy nemohou vyjet některá stoupání. Částečně je zastoupily autobusy, i ty se ale potýkají s problémy.

Kamiony blokují silnici u obce Sedlec na Lounsku a také mezi Jiřetínem a Svorem na Českolipsku. Dvě hodiny kvůli nim stála doprava na silnici 27 mezi Žatcem a Mostem, kde uvízly v kopci u Žiželic. 

KARLOVARSKÝ KRAJ: V regionu sněží od odpoledne a na silnici číslo 13 na Chomutov mají v kopcích problémy kamiony. Některá osobní auta raději před střetem se stojícími kamiony sjela do příkopu. Silničáři vydali pro celý kraj nejvyšší stupeň varování nejen před sněhem, ale kvůli očekávanému oteplení i před ledovkou a náledím. 

Před osmou večerní narazilo na D6 u Březové osobní auto do svodidel a otočilo do protisměru. Silnice byla déle než hodinu uzavřená.

PLZEŇSKÝ KRAJ: Sněhové jazyky, rozbředlý sníh, nové sněžení a silný vítr komplikují dopravu napříč regionem. Na dálnici D5 se stalo několik nehod, a to například na 110. kilometru a těsně u hranic s Bavorskem. Další nehody hlásí zejména Chodsko, u České Kubice havaroval kamion.

VYSOČINA: Vysočinu zasáhlo večer od severozápadu husté sněžení. Dohlednost je snížená a v noci hrozí náledí. V kopcovitém terénu kraje hlásí problémy zejména kamiony, mimo jiné u Brtnice na Jihlavsku.

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: I zde komplikují kamiony dopravu, kvůli sněhu a ledovce uvízly v Turnově a v osm večer zablokovaly vysokovský kopec před Náchodem na hlavním silničním tahu z Hradce Králové.

POČASÍ

Podle předpovědi by měl být čtvrtek po dosavadních celodenních mrazech prvním dnem, kdy se rtuti teploměrů dostanou aspoň na části území nad nulu – v Praze se počítá se dvěma a v Brně se třemi stupni Celsia. Nad nulou by měly v nížinách teploty vydržet i v pátek.

Na horách ale bude mrznout pořád, maxima předposledního dne pracovního týdne se dostanou k minus třem stupňům. Současně s tím bude pokračovat i sněžení. Přes den by mělo přibýt dalších dvacet centimetrů sněhu, do neděle by měla pokrývka vyrůst o dalších třicet centimetrů.

Na území celého Česka by se celodenní mrazy měly vrátit v neděli, kdy denní teploty zřejmě nepřekročí dva stupně pod nulou a podle meteorologických modelů by měl teplotní propad pokračovat během celého týdne, a to až k mínus čtrnácti stupňům v noci na čtvrtek a na pátek.