Pražští státní zástupci obžalovali 133 lidí za pojistné podvody na autech

Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na 133 lidí za pojistné podvody s auty. Pojišťovnám a úvěrovým společnostem měli způsobit milionové škody. Obžalobu podali žalobci na konci minulého roku k Městskému soudu v Praze. Informace ČT sdělila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

„Tento případ je specifický zejména počtem obviněných, kterých je 133. Spáchali celkem 90 skutků a způsobili tak škodu, která mnohonásobně převyšuje škodu velkého rozsahu,“ doplnila Zenklová. Škodu nechtěla více specifikovat, původně ji ale policie stanovila na více než 40 milionů korun.

Obviněné policie začala stíhat pro pojistný a úvěrový podvod, podílnictví, nadržování, legalizaci výnosů z trestné činnosti a padělání a pozměňování veřejné listiny. Nejvyšší trestní sazbou je deset let vězení. Pražští kriminalisté na případu pracovali sedm let. Původně policie navrhla obžalovat 133 lidí.

Třicet luxusních vozů i třicet aut z půjčoven

Podle dřívějšího vyjádření mluvčího pražských kriminalistů Pavla Daňka si podezřelí nejdříve pořídili úvěrovým podvodem nebo standardní koupí luxusní vozidla. Vedle toho si koupili i levná auta, u kterých uzavřeli pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Takzvaní řidiči – kaskadéři pak levnými auty úmyslně bourali do těch luxusních. Další podezřelí a jejich komplici následně nehodu nahlásili, jako údajní řidiči nebo jako majitelé vozů požadovali proplacení škody od pojišťoven.

Doplnil, že v jiných případech si podezřelí brali úvěr nebo pojišťovali vozy, které byly už nepojízdnými vraky a jejichž hodnota neodpovídala výši poskytnutého úvěru ani pojistné částky. Po získání peněz z úvěrové společnosti podezřelí prý oznámili fiktivní krádež vozidla a žádali pojistné plnění.

Podle zjištění kriminalistů ve zmíněných případech figurovalo na 30 luxusních vozů, které byly bourány, zhruba stejný počet levných aut a kolem 30 aut z půjčoven, která sloužila jako viníci nehod. Podezřelí si podle policie za 2000 až 20 000 korun najímali na jednání s policií nebo pojišťovnami a úvěrovými společnostmi své příbuzné, bývalé či současné partnery, bývalé spolužáky nebo kolegy z pracovišť.