Babiš nechce platit pokutu za urážky novináře Šafra, podal odvolání

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se odvolal proti verdiktu soudu, podle kterého má zaplatit 50 tisíc korun novináři Pavlu Šafrovi. Babiš novináře v minulosti nazval psychopatem a parchantem a Šafr ho za to zažaloval. Informaci o podaném odvolání České televizi potvrdil mluvčí Obvodního soud Praha-Západ Adam Drobný.

Babiš odůvodnil odvolání tím, že by mělo mít přednost jeho právo na svobodu projevu před právem Šafra na ochranu osobnosti.

Okresní soud Praha-Západ se případem zabýval podruhé. Původně uložil Babišovi zaplatit pokutu 50 tisíc korun, verdikt ale později zrušil nadřízený Krajský soud v Praze a vrátil věc k novému projednání. Podruhé došel prvoinstanční soud ke stejnému rozhodnutí. Případ se tak opět vrátí ke krajskému soudu. 

Šéfredaktor serveru Svobodné fórum podal na Babiše žalobu na ochranu osobnosti předloni v květnu. Vadilo mu, že ho politik opakovaně nazval psychopatem a parchantem, mimo jiné i v pořadu Interview ČT24. „Můj přítel psychopat pan Šafr z Reflexu, ten samozřejmě brutálně lže a dělá obrovskou kampaň proti nám,“ prohlásil Babiš v roce 2013 dva týdny před volbami do sněmovny.

Podle soudkyně, která loni v listopadu ve sporu nepravomocně rozhodla, je potřeba každý z výroků posuzovat zvlášť. Slovo psychopat bylo vysloveno v rámci sebeobrany a politické diskuze. „Je možné ho akceptovat jako projev kritiky a svobodný projev žalovaného,“ podotkla. Slovo parchant naopak soudkyně považuje za urážku, která měla dehonestovat žalobce a mohla poškodit jeho čest.