Jeseníky, Beskydy i Karlovarsko svírá mráz. V noci klesnou teploty pod minus 20

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

Počasí už tolik nekomplikuje situaci řidičům, v pátek večer totiž přestala platit meteorologická výstraha před silným větrem a sněhovými jazyky. Platí ale jiná výstraha, a to před silným mrazem. V noci na sobotu totiž mohou v údolích klesat teploty až pod minus 20 stupňů. Pozor musí dát hlavně lidé v Plzeňském a Karlovarském kraji, tam totiž platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Ve 20:00 hlásila stanice v Šindelové na Sokolovsku minus 22 stupňů.

Výstraha před silným mrazem platí pro kraje Karlovarský a Plzeňský od pátečních 21 hodin do sobotní desáté hodiny. V krajích Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském je v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 21 hodin až do odvolání. Ve zbytku republiky pak platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 21 hodin do sobotních 10 hodin.

V Krkonoších a Jeseníkách navíc hlásí lavinové nebezpečí. V Jeseníkách od pátku platí již třetí stupeň z pětibodové škály.

Výstraha před silným mrazem
Zdroj: ČT24

Velmi nízké teploty naměřili meteorologové už v pátek ráno. Vůbec nejméně ukázaly teploměry ve Stankově na Domažlicku, minus 20 stupňů Celsia. Ve Volarech bylo jen o málo tepleji a pod minus 17 stupňů spadla teplota i v Třinci, Plzni nebo Konstantinových Lázních .

V sobotu spadnou teploty až na minus 20 stupňů. Mráz vydrží i v dalších dnech

V sobotu ráno teploty spadnou i na minus dvacet stupňů. „Až se příliv studeného vzduchu zpomalí a vyjasní se, tak teplota v mrazových kotlinách klesne hluboko,“ uvedl Roman Špuk z meteorologické stanice Churáňov na Šumavě. V pátek odpoledne na Plechém naměřili teplotu -14,7 stupně, zatímco například v Perle, která je vyhlášenou mrazovou lokalitou, o 0,6 stupně Celsia více. „Situace je nyní opačná než při inverzi,“ vysvětlil.

V přílivu arktického vzduchu budou večer a v noci na sobotu klesat teploty na většině území ČR pod minus 12 stupňů Celsia, v západních Čechách místy i pod minus 18 stupňů. Na severovýchodě území se bude velmi studený vzduch udržovat i v dalších dnech, nejnižší noční teploty se budou pohybovat většinou pod minus 12 stupni Celsia.

Sobotní ráno bude mrazivé
Zdroj: ČT24

V sobotu během dne začnou mraky od západu a severozápadu opět přibývat a na většině míst České republiky se opět přidá sněžení. Mrazy ovšem vydrží i v dalších dnech: podle ČHMÚ mohou noční teploty při vyjasnění na Moravě a ve Slezsku padat v noci na pondělí až k minus 17 stupňům a v noci na úterý a na středu k minus 15 stupňům. 

  • 6. ledna 2004: - 32,5 stupně (Hliniště)
  • 7. ledna 2004:  - 33 stupňů (Lenora-Houžná)
  • 8. ledna 1985: - 30,5 stupně (Lenora-Houžná)
  • 24. ledna 1942: -36,2 stupně (Chlum u Třeboně) 

Během pátku se silný vítr uklidnil

V pátek přes den ještě řidičům i silničářům přidělával vrásky silný vítr, který v kombinaci s čerstvým sněhem vytvářel sněhové jazyky a ve vyšších polohách i závěje. Týkalo se to vyšších poloh v Libereckém, Královéhradeckém i Olomouckém kraji a také na Vysočině. Situace už se ale oproti minulým dnům uklidňovala. 

Řidiči osobních aut projeli se zvýšenou opatrností na všech silnicích, pro kamiony zůstává uzavřena silnice z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo na Liberecku a také mezi Bílou a Ostravicí v Moravskoslezském kraji.   

Vydáno pod