Žalobci odložili trestní oznámení na Chovance kvůli policejní reformě

Žalobci se už nezabývají trestním oznámením na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho kvůli sporným změnám v policii. V reorganizaci podle nich nelze spatřovat podezření z trestného činu, případ proto založili bez dalšího opatření. Tuhý trvá na tom, že cílem oznámení byl účelový nátlak, podle Chovance šlo o záměrné šířené pomluvy.

Náměstek pražské vrchní státní zástupkyně Adam Bašný uvedl, že po pečlivém vyhodnocení materiálů, které se týkaly údajné trestné činnosti spojené s reorganizací uvnitř policie, bylo v druhé polovině loňského listopadu rozhodnuto o založení věci bez dalšího opatření.

Dnes je zcela jasné, kdo z této uměle vytvořené aféry osobně a politicky profitoval. Šlo o záměrně šířené pomluvy.
Milan Chovanec

„Ve věci nelze spatřovat podezření ze spáchání trestného činu. Obecně vždy platí, že v případě zjištění nových informací je státní zastupitelství povinno učinit tomu odpovídající opatření,“ sdělil Bašný. Bližší informace k případu nemůže poskytnout.

Trestní oznámení podal bývalý detektiv protimafiánského útvaru Jiří Komárek, který patřil k nejtvrdším kritikům policejní reorganizace. Podle médií v trestním oznámení tvrdil, že ministr a vedení policie mohli spuštěním změn spáchat trestný čin sabotáže.

Komárek víří záležitost od záčátku

 Bývalý detektiv Komárek představuje v aféře kolem policejní reformy významnou postavu. Z jeho poznatků vycházela takzvaná Šlachtova zpráva, která se sloučením útvarů zabývá. K dispozici ji dostali i poslanci ze sněmovní vyšetřovací komise, která se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Komise by do konce ledna měla zveřejnit zprávu ze svého vyšetřování.

obrázek
Zdroj: ČT24

Komárek v minulém roce před poslanci vypovídal přes 12 hodin. Mimo jiné tvrdil, že sloučení útvarů nebylo plánovaným opatřením, ale ke změnám došlo z „předvolební schizofrenie“, nebo že reforma začala na pokyn ministra vnitra. Chovanec jeho tvrzení popřel. Komise později přijala usnesení, podle něhož Komárkova tvrzení nejsou průkazná a nepředložil přímé důkazy, které by jeho vyjádření potvrdily.

Bývalý policista také v minulosti nařkl policejního prezidenta z „brutálního“ úniku informací z vyšetřování. Tuhý na něj kvůli tomu podal trestní oznámení pro pomluvu. Při policejní reformě se sloučily protimafiánský a protikorupční útvar, které od 1. srpna fungují pod Národní centrálou proti organizovanému zločinu. Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci.

  • Policie se souhlasem ministerstva vnitra spojila k 1. srpnu bývalý Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) do Národní centrály proti organizovanému zločinu.
  • Na připravované změny upozornil na počátku června nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V dopise premiérovi a dalším členům vlády záměr kritizoval.
  • Chystané změny vyvolaly roztržku v koalici mezi ČSSD a ANO. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) přes některé ústupky – například měsíční odklad reorganizace – změny schválil. Hnutí ANO nakonec z vlády neodešlo.
  • Kvůli chystaným změnám ohlásil v červnu odchod z funkce i od policie tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Později nastoupil na Celní správu.