Na Pankráci si zřejmě spletli vězně, metadon dostal jiný a zemřel

Úmrtí vězně, který dostal metadon, vyšetří inspekce (zdroj: ČT24)

V pankrácké věznici v Praze zemřel 25. prosince vězeň, kterého dozorci omylem poslali na léčbu metadonem. Uvedl to jako první deník Právo. Za záměnou stálo údajně shodné příjmení dvou odsouzených, z nichž jeden měl dostat metadon jako odvykací náhražku při závislosti. Případem se zabývá vnitřní kontrola Vězeňské služby i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Zda za úmrtím vězně Miroslava H. skutečně stála léčba původně určená pro jiného vězně, určí definitivně až pitva. Událost a její okolnosti bude prověřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má na starost vyšetřování trestné činnosti policistů, příslušníků Vězeňské služby a dalších členů ozbrojených sborů.

„Vzhledem k tomu, že událost šetří orgány činné v trestním řízení, nebudeme k případu podávat podrobnější informace,“ konstatovala pro ČT mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. Potvrdila, že vězeň zemřel 25. prosince.

Tragická souhra okolností

K tragédii došlo na základě souhry několika okolností. Nejenže oba vězni byli nositeli stejného příjmení, ale také si trest odpykávali na stejném patře. Zároveň i vězeň odeslaný omylem na aplikaci metadonu měl podstoupit léčebný úkon u lékaře. Roli podle všeho sehrál také fakt, že na první svátek vánoční byly přehozené služby. Příslušní dozorci byli postaveni do vyšetření případu mimo službu, uvedlo Právo.

Léčba metadonem se využívá jako náhražka během odvykací kůry při závislostech na heroinu nebo morfiu. Obvykle se užívá ústně v roztoku z rukou lékaře. Nesprávné dávkování může způsobit vážné zdravotní problémy, v krajním případě i smrt.

S metadonem opatrně

Podle adiktologa Michala Miovského by si léčba metadonem zasloužila důsledné prověřování. „Nejedná se o nějakou zcela samozřejmou léčbu, ani o podání nějakého neškodného preparátu. A v tomhle případě by měla být standardní procedura kontroly relativně přísná a vylučovat možnost záměny,“ uvedl Miovský pro ČT s vědomím, že v současnosti se informace pohybují v rovině spekulací.

Miroslav H. nastoupil do pankrácké věznice loni v říjnu za to, že porušil zákaz řízení. Ve věznici si měl odpykat 14měsíční trest. Poslední rozloučení se zesnulým vězněm proběhlo ve čtvrtek dopoledne v obřadní síni v Karviné.

Vydáno pod