Zákaz kouření v restauracích „schválit a neměnit“, doporučil senátní výbor

Události: Senátní výbor pro veřejnou správu doporučil Senátu schválit protikuřácký zákon beze změn (zdroj: ČT24)

Protikuřácký zákon by měl Senát schválit podle doporučení výboru pro veřejnou správu beze změn. Přestože hlasování o něm bylo těsné. Předlohu, která zavede zejména úplný zákaz kouření v pohostinských zařízeních, projednají ještě zdravotnický a ústavně-právní výbor. Horní komora se bude normou zabývat na schůzi za dva týdny.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) zdůraznil, že norma má chránit zejména děti a mladistvé a také zaměstnance v pohostinství. Naopak například podle zpravodaje Ivo Valenty (za Stranu soukromníků) nepřiměřeně zasahuje do soukromého vlastnictví.

„Stát nemá právo zasahovat do soukromého vlastnictví – do hospod, restaurací. Každý by si měl sám rozhodnout,“ řekl Valenta.

  • V restauračních zařízeních (kavárny, bary apod.). 
  • Na nekrytých zastávkách a nástupištích veřejné dopravy.
  • V zoologických zahradách s výjimkou vnějšího vyhrazeného prostoru pro kouření.
  • Ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení (s výjimkou možností kuřárny na uzavřeném psychiatrickém oddělení apod.), již platný zákaz kouření byl ale rozšířen také na prostory související s provozem tohoto zařízení - typicky tedy přilehlé chodby před ordinacemi nebo nemocniční čekárna.
  • Nadále platí úplný zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách všech typů škol. Zákaz elektronických cigaret na veřejných prostranstvích v okolí škol bude moci zavést obec obecně závaznou vyhláškou.
  • Úplný zákaz kouření se vztahuje také na vnitřní zábavní prostory a na prostory, které k zábavě primárně neslouží, ale koná se v nich například ples, diskotéka, výstava nebo koncert. Vždy po dobu konání akce by platil nově úplný zákaz kouření.

Předseda klubu ODS Miloš Vystrčil uvedl, že by se mělo jít cestou výchovy příkladem, nikoli příkazem. Upozornil také, že zákazy kouření porušují i někteří ústavní činitelé, včetně prezidenta Miloše Zemana. Jan Horník (STAN) se zase obává rušení nočního klidu před restauracemi a nepořádku z nedopalků.

Města prý s takovou variantou počítají a hluku se neobávají. „My máme vyhlášku jednoznačnou. V době letního času, před víkendem a o víkendu je posunutý noční klid na 11 hod a to nám umožňuje to léto přežít v pohodě,“ míní Jaroslav Kubera (ODS).

Stížnosti nepředpokládá ani předseda senátorského klubu Petr Vícha (ČSSD). „Lepší, když budou kouřit venku než v té hospodě. Já si myslím, že lidé budou tolerantní,“ řekl.

Normu ve výboru podpořilo ve sněmovním znění šest z jedenácti přítomných členů, dva byli proti a tři se hlasování zdrželi. Výbor už nerozhodoval o úpravách navrhovaných Valentou. Ten by restauratérům například umožnil zřizovat kuřárny bez obsluhy a zrušil by zákaz prodeje alkoholu lidem, kteří už jsou jím zjevně ovlivněni nebo u nichž by bylo možné předpokládat, že následně budou třeba řídit automobil.

„Hospodský nemůže předvídat následné chování zákazníka,“ tvrdí Valenta, jenž by navíc chtěl odložit účinnost normy z konce letošního května na začátek příštího roku. 

Senátorka Renata Chmelová, která byla jedním z hostů pořadu Události, komentáře, ale uvedla, že tento zákaz platí již 11 let, tudíž jeho přítomnost v zákonu nepřináší žádnou změnu. 

Chmelová také připomněla, že zákon má především chránit zdraví. „O tomto zákonu se mluví jako o protikuřáckém. Jako kdyby měl něco proti kuřákům. Správně se ale jmenuje zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek,“ vysvětlila. 

Zákaz kouření v Evropské unii
Zdroj: ČT24