Volební klip s „vypraným“ Ferim není rasistický. Podle žalobců šlo o nadsázku

Předvolební klip TOP 09 a Žít Brno, ve kterém vystupoval teplický radní Dominik Feri, neměl podle Městského státního zastupitelství v Brně rasistický podtext. Informaci České televizi potvrdil mluvčí zastupitelství Ivo Hahn.

Ve spotu vystupoval Jan Vitula (TOP 09) s brněnským náměstkem Matějem Hollanem (Žít Brno). Společně ve vaně koupali teplického radního Dominika Feriho, který je tmavé pleti. Místo Feriho se ale po „vyprání“ ve vaně objevil čistý a bílý Michal Doležel (Žít Brno).

Klip, který napodoboval scénku ze satirického pořadu Česká soda, aktéři na závěr doplnili sloganem o odstranění špíny z kraje: „Vyprali jsme Feriho, vyperem i Haška!“ Trojice tím odkazovala na bývalého hejtmana Jihomoravského kraje.

Žalobci klip prověřovali na základě podaného trestním oznámení. „Bylo provedeno šetření, kterým nebylo zjištěno podezření z žádného trestného činu s hodnocením takovým, že prezentace a tvorba klipu nebylo vedena rasovým motivem. Jednalo se o nadsázku v rámci předvolební kampaně,“ uvedl Hahn.

Politici už sami v minulosti uvedli, že scénka byla satirická. „Myslím, že každý pochopil, že jde v klipu o satiru. Žádný rasistický kontext v tom nebyl, spoluautorem je sám pan Feri,“ řekl už dříve Vitula.