Policie obvinila Čecha, který strašil bombou v rychlíku do Mnichova

Čecha, který vyhrožoval bombou v rychlíku Praha–Mnichov, kriminalisté obvinili ze šíření poplašné zprávy. Hrozí mu pět let vězení a je stíhaný na svobodě. K incidentu došlo v pondělí, vlak s 254 cestujícími museli policisté evakuovat v Berouně, žádné výbušné zařízení ale nenašli.

Spoj EC 354 Franz Kafka vyjel z Prahy v pondělí ráno krátce po deváté, už po čtyřiceti kilometrech jízdy ale musel kvůli hlášení bomby zastavit v Berouně. Kvůli kontrole vlaku a cestujících, při které policisté žádnou výbušninu neobjevili, nabral spoj několikahodinové zpoždění. Na desítky minut se přerušil také provoz na koridoru mezi Prahou a Plzní.

Opilý pětačtyřicetiletý Čech, který výbušninou vyhrožoval, se nacházel přímo ve vlaku a policisté ho na místě zadrželi. Výslech ale museli vyšetřovatelé odložit a počkat, až vystřízliví. Již dříve byl opakovaně trestaný za majetkovou trestnou činnost.

Nyní ho policisté obvinili ze šíření poplašné zprávy, za které mu – v případě obžalování a odsouzení – hrozí až pět let vězení. Stíhaný je na svobodě.