Příval sněhu, silný vítr, arktický mráz. Meteorologové vydali sérii varování

Události: Meteorologové vydali pět výstrah, varují před větrem i sněhem (zdroj: ČT24)

Náledí, silný vítr, závěje, nová sněhová pokrývka i sněhové jazyky. Před tím vším varují od úterního poledne do čvrtečního večera meteorologové.

Česko tento týden čeká bílá zima. A na některých místech očekávají meteorologové jev, kterému se říká „bílá tma“. Kvůli silnému sněžení a větru bude počasí na horách připomínat sněhové bouře a dohlednost spadne na minimum.

Vítr pak může podle meteorologů na horách v nárazech dosáhnout v noci na středu a ve středu rychlosti až 110 kilometrů za hodinu – bude mít parametry vichřice, která by mohla způsobit velké škody. Jinde nárazy dosáhnout kolem 70 kilometrů za hodinu. Řidiči si navíc musí dát pozor na sněhové jazyky a závěje. 

Vítr v noci a přes den
Zdroj: ČT24

Na horách meteorologové varují před kalamitou: „Ve sněhových bouřích se vyskytnou náhlé poryvy větru, náhlý pokles dohlednosti (bílá tma), tvorba nové sněhové pokrývky a sněhových jazyků, jízda může být velmi obtížná a nebezpečná.“ Vedle toho hrozí na horách i závěje.

Lidé by se neměli vydávat do hřebenových partií. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné.

Sněhu napadne až půl metru

Nejvíc sněhu napadne ve středu. V Krkonoších a Jizerských a Orlických horách by mohlo do pátku spadnout až půl metru, v nižších polohách kolem pěti centimetrů. V nížinách se ale může objevit i déšť se sněhem a hrozí tak i náledí.

Petr Šén, který je ředitelem společnosti Silnice LK, jež má na starost silniční údržbu v hornatém Libereckém kraji, doporučil, aby lidé vzali očekávané problémy s počasím v úvahu při ranních cestách. „Bylo by vhodné, aby vyrazili do práce včas, podstatně dříve než za obvyklých podmínek,“ doporučil v rozhovoru pro Události, komentáře.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla ale není třeba děsit se, že nastane kalamita nevídaných rozměrů. „Jak sledujeme celý srážkový mrak, tak to nebude extrémně kalamitní. S opatrností budou veškeré trasy sjízdné,“ je přesvědčen.

Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí před novou sněhovou pokrývkou platí pro polohy od 800 metrů nad mořem v Pardubickém, Královéhradeckém a Libereckém kraji, a to od úterního poledne do čtvrtečních 9 hodin.

Nový sníh
Zdroj: ČT24

Ve zbytku republiky s výjimkou Jihomoravského kraje je pak v platnosti výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 20 hodin do čtvrtečního rána.

V noci z pátku na sobotu pak přijde výrazný pokles teplot. V údolích by ojediněle mohlo být až –17 stupňů Celsia, jinak bude kolem –12 °C.

Pro kamiony se uzavřel přechod Harrachov

Od úterý je kvůli sněžení pro auta nad 3,5 tuny uzavřená silnice I/10 mezi Tanvaldem a přechodem v Harrachově a od 19:00 se pro ně uzavřela i silnice I/13 z Mníšku přes Albrechtice a Frýdlant do Polska. Ze stejného důvodu je neprůjezdná už od pondělí také silnice přes Oldřichovské sedlo. Vydatné sněžení se navíc očekává i v dalších dnech. Alternativní trasa vede přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35.

Kromě silnic na severu Čech nesmějí kamiony také na silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou, kde se nesmí solit.

Sněhové jazyky
Zdroj: ČT24

Uzavírání silnice I/13 je novinkou letošní zimy. Policie ve spolupráci s krajem a samosprávami se na něm dohodly poté, co na silnici výrazně zhoustla kamionová doprava. Důvodem je rekonstrukce mostu u polské Bogatyně.

Devadesátka: Sněhu je hodně, ale je to požehnání pro lyžaře, říká starosta Božího daru (zdroj: ČT24)

Na silnici I/13 způsobuje kamionům problémy každé silnější sněžení. Hlavně v Albrechtickém kopci často váznou a stačí jediné nákladní auto a cesta je neprůjezdná. Z podobných důvodů se už několik let při každém silnějším sněžení uzavírá i frekventovaná silnice I/10 přes Harrachov.

Autobusy a osobní auta zatím po silnicích bez problémů projedou. Motoristé by ale měli být opatrní, teploty v Libereckém kraji se pohybují kolem nuly a silnice kloužou.