Zájem o dovolenou v Turecku klesá i přes propad cen. Vydělá na tom Španělsko a Bulharsko

Strach z terorismu: Zájem o dovolenou v Turecku klesá i přes propad cen (zdroj: ČT24)

Teroristické útoky v Turecku mají velký vliv i na tamní turistický ruch, už loni klesl počet návštěvníků země o 40 procent. Právě teď přitom začíná doba, kdy většina lidí dovolenou vybírá. Na turecké krizi vydělává především Španělsko, Bulharsko a Řecko. Pomalu se turisté vracejí také  do Tuniska nebo Egypta.

„V tureckých letoviscích se nic neděje. Útoky jsou především ve velkých městech, kam cestovní kanceláře nemíří, pokud nebereme poznávací zájezdy, které se konají na jaře a na podzim,“ uklidňuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Předchozí sezony podle něj ukázaly, že se do Turecka cestovat bez potíží dá a v letoviscích je bezpečně. Pokud se situace nezmění, bude většina cestovních kanceláří proto zájezdy do Turecka nabízet dál. Zájem Čechů o Turecko po sérii útoků i po loňských nepokojích přesto výrazně klesl a snižování cen na rekordně nízkou úroveň podle Papeže pomáhá jen okrajově.

Lidé si uvědomují, že terorismus je něco, s čím se musíme naučit žít, a není možné odepsat destinaci po jednom teroristickém činu. To bychom za chvilku nevytáhli paty z domova.
Jan Papež
místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

„Pokud se člověk obává do destinace cestovat, tak do ní necestuje. Nabídka je velice široká. Pokud ale lidé sami vyhodnotí, že nebezpečí pro ně není akutní, tak cena rozhoduje. V posledních letech je ale pro české turisty mnohem důležitější pocit bezpečí,“ uvádí.

Hodně podle něj záleží také na tom, jaké mají lidé s konkrétním státem osobní zkušenosti. Zatímco problémy v Řecku české turisty neodradily, protože mnoho z nich se do země opakovaně vrací, Turecko je podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří jiný případ – není totiž takzvanou zvykovou destinací.

Španělsko zdražuje, i tak bude plné

„Je to paradox, Turecko velmi vydělalo na situaci, která byla v Egyptě a Tunisku. V tuto chvíli Turecko vyvolává otázky a vydělávají na tom destinace, jako je Španělsko, Bulharsko nebo Řecko. Ve Španělsku zvedli hoteliéři ceny radikálně, v některých lokalitách až o 30 procent. Především v letních měsících bude Španělsko velice plné a lidé, kteří tam chtějí v červenci a v srpnu, by měli vybírat velmi rychle,“ radí Jan Papež.

Zemím jako Francie, Belgie nebo Německo, kde také došlo k několika útokům, klesl počet turistů jen mírně a navíc jen v prvních měsících. „Lidé si uvědomují, že terorismus je něco, s čím se musíme naučit žít, a není možné odepsat destinaci po jednom teroristickém činu. To bychom za chvilku nevytáhli paty z domova,“ dodává místopředseda Asociace cestovních kanceláří.