Po odchodu z Hradu Forejt končí i na ministerstvu zahraničí

Bývalý ředitel protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt ukončí služební poměr na ministerstvu zahraničí. Sám o to písemně požádal a Černínský palác mu vyhoví k pondělí 2. ledna. Místa na Hradě se Forejt vzdal v prosinci z osobních a zdravotních důvodů poté, co média zveřejnila fotografie z diskreditačního videa.

Forejt se stal zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí v červnu 2012 a celou dobu měl kvůli hradním povinnostem neplacené volno. Důvodem angažmá v Černínském paláci byla jeho diplomatická kariéra, měl zamířit na post českého velvyslance ve Vatikánu. Tuto misi měla už údajně schválit i vláda a vícekrát o ní veřejně – a proti diplomatickým zvyklostem – promluvil prezident Miloš Zeman.

O možnosti, že se Forejt stane tuzemským ambasadorem u Svatého stolce, Zeman hovořil ještě počátkem prosince, čili v době, kdy už médii kolovaly informace o kompromitujícím videu s hradním ceremoniářem a kdy Forejt svou funkci v prezidentském úřadu již opustil. Hlava státu tehdy uvedla: „Udělám všechno pro to, aby se naplnil jeho sen, to znamená, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu.“

Možnost této mise se nyní zřejmě vzdálila, protože velvyslanci jsou obvykle ve služebním poměru a ten Forejt s odchodem z ministerstva zahraničí opouští. V tiskové zprávě o tom informovalo samotné ministerstvo, zároveň uvedlo, že Černínský palác žádosti vyhoví. „Státní tajemník MZV služební poměr ukončí k 2. lednu 2017. Tímto dnem přestane být Jindřich Forejt zaměstnancem MZV,“ sdělilo ministerstvo.

Definitivní tečku za snahou o Vatikán to ale stále ještě znamenat nemusí. „Velvyslancem může být každý, koho odsouhlasí vláda a prezident,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Michaela Lagronová. Služební poměr v Černínském paláci není podmínkou.

Tajnosti kolem prověrky

Na Pražském hradě Jindřich Forejt působil od roku 2002, a v prezidentské pracovně tak zažil všechny porevoluční hlavy státu. Jeho odchod z prezidentských služeb oznámil hradní mluvčí 6. prosince a vysvětlil ho „osobními a zdravotními důvody“. Ceremoniáře ve funkci nahradil jeho předchůdce Miroslav Sklenář.

Podle pozdějšího vyjádření Miloše Zemana se Forejtova výměna chystala několik měsíců. K odchodu z Hradu došlo rovněž ve chvíli, kdy médii kolovala zpráva o existenci videa, které má uměřeného šéfa protokolu zachycovat v kompromitujících situacích, mj. při užívání drog. Autenticitu videa nikdo nepotvrdil, Forejt s médii nekomunikuje.

Podle zjištění České televize se jím také už od listopadu zabývá Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Odmítá ale říct, zda v souvislosti právě s kompromitujícím materiálem. Důsledkem šetření nicméně mohlo být odebrání bezpečnostní prověrky na stupeň tajné, kterou Forejt měl.

Podle informací serveru Týden.cz z konce prosince ji vrátil - a tím by si dveře k velvyslaneckému angažmá opravdu zavřel. Hrad ani Národní bezpečnostní úřad ovšem informace o Forejtově „odevzdané“ prověrce nepotvrdily ani nevyvrátily.

Vydáno pod