Nový rok přinese sníh i do nížin. Poté udeří mrazy

V prvním týdnu nového roku by se měl sníh objevit nejen na horách, ale i v nižších polohách. Počítá s tím měsíční prognóza, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V polovině ledna by pak podle předpovědi mělo přijít i delší období celodenních mrazů.

Během prvního lednového týdne se budou teploty přes den pohybovat zpočátku kolem nuly nebo těsně pod bodem mrazu. Předpověď hlásí sněhové přeháňky na celém území, na horách i trvalejší a vydatnější sněžení.

„Většinu srážek předpokládáme ve sněhu, a to nejen na horách, ale i v nižších polohách,“ uvádí ČHMÚ s tím, že by se zároveň mělo jednat o srážkově nejbohatší období celého měsíce.

Oteplení po Třech králích

O tříkrálovém víkendu se oteplí, sněhové přeháňky se změní na smíšené či dešťové. V sobotu mohou teploty stoupnout až na šest stupňů nad nulou, další lednové týdny ale přinesou ochlazení.

„Po teplotně průměrném prosinci nás čeká leden jako celek teplotně mírně podprůměrný,“ konstatovali meteorologové. „Druhý a třetí týden lze očekávat i delší období celodenních mrazů. Čtvrtý lednový týden by podle současných předpokladů měl být opět průměrný.“