Poláka vyhrožujícího v letadle bombou čeká vyšetření u psychiatra

Muž, kvůli kterému musel v pátek večer přistát na ruzyňském letišti boeing polských aerolinií, je podezřelý z šíření poplašné zprávy a ohrožení letadla. 68letý Polák posádce stroje vyhrožoval odpálením bomby, proto stroj mířící do Varšavy nouzově dosedl už v Praze. Policie podezřelého krátce po přistání zneškodnila. Své jednání obhajoval nasloucháním Bohu. Nyní jej čeká psychiatrické vyšetření.

Muž je umístěn v policejní cele, obviněn zatím nebyl. Další kroky budou záviset na výsledku vyšetření u psychiatra. Pokud lékař uzná, že je muž zdravý, policie podá návrh a vazbu. V opačném případě bude následovat další vyšetření. 

Všech zbývajících 159 cestujících, kteří museli nedobrovolně přenocovat v Praze, brzy ráno opustilo Česko náhradním letadlem, které na Ruzyň vyslala společnost Enter Air. „Náhradní spoj odletěl v 07:25,“ oznámila mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Po návratu do Varšavy si podle polských médií stěžovali na špatný přístup charterového přepravce, který jim prý nezařídil nocleh ani občerstvení a málo či zmateně s nimi komunikoval. Až později dorazil zástupce polského konzulátu, který jim zajistil občerstvení a deky. 

Policie podezřívá Poláka z šíření poplašné zprávy (zdroj: ČT24)

Letoun, který letěl ze španělského letoviska Las Palmas na Kanárských ostrovech do Varšavy, nouzově přistál v pátek večer na starém ruzyňském letišti. Pilot ohlásil, že má na palubě muže, který vyhrožuje bombou.

Cizinecká policie podle mluvčí Kateřiny Rendlové ihned zahájila opatření odpovídající situaci „bomba na palubě letadla spolu s únosem“.

Cestující podle zpravodajského webu gazeta.pl popsali, že muž vyhrožující bombou vcelku klidně diskutoval s posádkou a říkal, že procestoval celý svět. Nepůsobil nebezpečně, ale byl impulsivní. Když se blížilo nouzové mezipřistání, i přes opakované výzvy chodil po letadle. Podle pasažérů nedal ani na domluvy své manželky.

Po přistání vstoupila na palubu zásahová jednotka, která podezřelého vyzvala, aby opustil letadlo a následoval policisty. „Ten jejich výzev neuposlechl, a proto byly použity donucovací prostředky, s jejichž pomocí byl podezřelý muž z letadla vyveden.

Ostatní cestující se při výstupu z letadla museli podrobit důkladné prohlídce. Policisté je vyváděli po dvou a evakuace letadla trvala tři hodiny.

Společnost Enter Air na svém facebookovém profilu vyjádřila lítost nad incidentem, který se podle ní naštěstí podařilo vyřešit rychle a správně, ocenila chování posádky. Cestující jsou podle ní navzdory nepohodlí a zpoždění v pořádku. Pro soukromého přepravce byla bombová výhrůžka už druhou nepříjemnou situací během jednoho dne - v pátek dopoledne se letoun letící z Varšavy do kyperské Larnaky musel vrátit, protože mu do motoru vlétl pták.