V Praze nouzově přistálo letadlo. Policie zneškodnila Poláka, který hrozil bombou

Na starém letišti v pražské Ruzyni přistálo v pátek večer nouzově letadlo společnosti Enter Air mířící z Kanárských ostrovů do Varšavy. Pilot ohlásil, že má na palubě muže, který vyhrožuje bombou. Policie na místě podezřelého muže polské národnosti zadržela. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nešlo zřejmě o terorismus. Cestující strávili noc v Praze.

„Policie vstoupila do letadla, tento člověk nebyl kontaktní, nechtěl spolupracovat, policie standardním způsobem přistoupila k jeho zneškodnění, zadržení,“ popsal Chovanec zásah a dodal: „Člověk, který hrozil nástražným výbušným systémem, je zneškodněn a v současné době je v moci policie. Budou probíhat výslechy této osoby,“ řekl v pátek večer ministr vnitra.

Podle Chovance policisté podezřelého zkontrolovali. Ministr ale zatím odmítl říct, zda u Poláka skutečně našli výbušné zařízení. Uvedl, že chce počkat, až skončí výslechy a vyjádří se státní zástupce. „Ta hrozba byla vyhodnocena jako vážná,“ konstatoval. Zadržený podle jeho informací nejevil známky opilosti.

Chovanec: Podezřelý muž byl Polák. Situace je bezpečná (zdroj: ČT24)

V letadle  bylo zhruba 160 lidí, všichni byli evakuováni a museli projít kontrolou. Letadlo podle ministra vnitra zůstane v Praze nejméně do soboty. „Bude muset proběhnout zevrubná pyrotechnická prohlídka,“ vysvětlil Chovanec.  

Pilot letadla mířícího z Las Palmas do Varšavy podle záznamu na webu liveatc.net oznámil, že má na palubě 162 pasažérů a šest členů posádky. Letadlo mělo podle jeho sdělení ještě 5,6 tuny paliva. „Žádáme plnou pohotovost, asistenci pyrotechnické jednotky a protiteroristického týmu,“ nahlásil pilot.

Kvůli bombové hrozbě přistálo v Praze nouzově letadlo (zdroj: ČT24)

Podle Chovance nouzové přistání na starém ruzyňském letišti nemělo dopad na letový provoz v nové části letiště využívané pro běžné lety.

Poslední nouzové přistání v Praze kvůli hrozbě pasažéra proběhlo před 10 lety

Poslední nouzové přistání letadla v Praze kvůli hrozbě od pasažéra na palubě se odehrálo před deseti lety, 26. prosince 2006. Letadlo z Moskvy do Ženevy tehdy v Praze přistálo kvůli chování Rusa Jevgenije Rotshteina, který tehdy měl příjmení Dogajev.

Posádka se na základě jeho výhružek obávala, že má u sebe výbušné zařízení nebo jinou nebezpečnou věc. Za ohrožení letadla v Česku dostal nepodmíněný trest 2,5 roku vězení. U soudu se hájil, že jen vedl opilecké řeči, které nemohly reálně ohrozit bezpečnost nebo provoz letadla.

Pravidla pro nouzové přistání stanovují, že deset minut před ním se na letišti zastaví provoz. Žádná letadla tedy nedostanou povolení k odletu a přilétávající letadla vyčkávají ve vzduchu. Po přistání musí obnovení provozu povolit velitel zásahu.