Přibývá těhotných žen s diagnostikovanou rakovinou prsu. Řada z nich ale může podstoupit léčbu a dítě donosit

Vybrané druhy chemoterapie mohou pacientky dostávat ve 2. a 3. trimestru (zdroj: ČT24)

Rakovinu prsu zjistí lékaři v České republice asi u 35 těhotných žen ročně. Přestože jsou nádory v těhotenství vzácné, postupně se množství jejich výskytu zvyšuje. Zřejmě i kvůli stárnutí žen, které se pro mateřství rozhodnou. Lékaři ale nastávajícím matkám s takovou diagnózou většinou mohou nabídnout léčbu, která nenarozené dítě neohrozí.

„My můžeme léčit pacientku velmi úspěšně, aniž bychom poškodili dítě. Můžeme operovat, pacientky můžeme léčit chemoterapií,“ uvedla zástupkyně přednosty Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Petra Tesařová.

Vybrané druhy chemoterapie mohou pacientky dostávat ve druhém a třetím trimestru těhotenství. Léčbu lékaři upravují tak, aby mohl porod proběhnout přirozenou cestou.

„Snažíme se tu léčbu koncipovat tak, aby porod proběhl přirozeně, pakliže je to možné a není tam porodnická indikace k ukončení císařským řezem. Protože pro ty ženy je to významně šetrnější,“ vysvětlil primář Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK David Pavlišta.

Odhalit rakovinu prsu v těhotenství je v některých případech složité. Podle přednosty Radiodiagnostické kliniky VFN a 1. LF UK Jana Daneše ženy nádor často přehlíží v domnění, že se jedná pouze o hormonální změny.

„Ale když je to prso nějaké tuhé, tak je vždycky lepší provést vyšetření, byť s negativním výsledkem, než něco prošvihnout,“ dodal Daneš.

Lékaři u takových žen vyšetřují ultrazvukem, v případě nejistoty ale může pomoci i mamograf. Při něm se dítě zastíní, aby mu záření neuškodilo.