Z domácí zabijačky by si nově mohli odnést výslužku i známí chovatele

V loňském roce se v českých domácnostech porazilo 110 tisíc prasat (zdroj: ČT24)

Sezona zabijaček začala. V minulém roce se v českých domácnostech porazilo asi 110 tisíc prasat. Ministerstvo zemědělství nyní připravilo novelu veterinárního zákona, která mimo jiné upravuje i domácí zabijačky. Nově by si tak kromě rodiny chovatele mohli domů odnést vepřové speciality i její známí.

Podle současného znění zákona může maso a orgány z poraženého zvířete spotřebovat pouze domácnost chovatele. Novela, která by mohla začít platit v polovině roku 2017, ovšem počítá s výslužkou i pro rodinné známé.

„Narovnali jsme tak stav, který v praxi existuje. Blízké osoby si obvykle odnášejí ze zabijačky výslužku. Dosavadní zákon to oficiálně neumožňoval. Toto znění paragrafů ale bylo zbytečně přísné, proto jsme ho upravili tak, aby odpovídalo zvyklostem našeho venkova, které nikomu neubližují a patří k naší tradici,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Počet poražených prasat v Česku každoročně klesá. Loni bylo na jatkách poraženo dva a půl milionu prasat a asi 110 tisíc zabijaček se uskutečnilo v domácím prostředí.

Obecní zabijačky nezakazuje Evropská unie, ale zákon z roku 1961

Jatka a domácnosti jsou, především z hygienických důvodů, jedinými místy, kde se můžou prasata zabíjet. Tak zvané obecní zabijačky, tedy porážky přímo na návsi, jsou nepřípustné. Jejich zákaz platí minimálně od roku 1961, Evropské unii je tak přisuzován neprávem.

„V žádném případě prasata nelze porážet přímo na veřejnosti,“ uvedl vedoucí Oddělení veterinární hygieny Brno-venkov Vladimír Morysek. „Toto pravidlo platí od roku 1961 a to, že souvisí nějakým způsobem se vstupem České republiky do EU, to je opravdu jenom mýtus.“