Úklid po silvestru vyjde Prahu na milion, ostatní města počítají jen s několika tisíci

Úklid pražských ulic po silvestrovských oslavách vyjde asi na jeden milion korun. Podílet se na něm bude šestkrát více pracovníků než v běžné dny roku. Oproti běžným dnům vyrazí do ulic 120 uklízečů, z centra odvezou kolem 50 tun odpadu. Další česká města zaplatí ve srovnání za úklid zlomek a také úklidové čety budou výrazně méně posíleny.

„Novoroční úklid začne, stejně jako v loňském roce, již ve 3 hodiny ráno strojním úklidem horní části Václavského náměstí. Ruční úklid bude zahájen v obvyklém čase, tedy od 5 hodin. Automobily se vrátí do centra kolem osmé hodiny,“ říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Od brzkých ranních hodin se budou úklidové čety pohybovat i v dalších městech. Například v Olomouci začne úklid také ve 3 ráno a město za něj zaplatí 17 až 20 tisíc. Náklady kolem 40 tisíc odhaduje Plzeň, kde úklid začne v 5 hodin. V Brně vyjde úklid centra, kde probíhá hlavní část oficiálních oslav, asi na 80 tisíc. Zlín zaplatí nad rámec běžného čištění města zhruba 10 tisíc.

Silvestr v Brně
Zdroj: ČT24

Náklady jsou ale ve většině měst několik let zhruba beze změn. Oproti předchozím rokům je předpokládá vyšší jenom Liberec. „Vzhledem k tomu, že městský ohňostroj pro letošní rok nebude, lidé budou nekoordinovaně odpalovat rachejtle v podstatě kdekoliv a tím se nepořádek decentralizuje,“ vysvětluje Petr Malaník z libereckých Technických služeb.

Technické služby a úklidové firmy chystají kvůli většímu počtu odpadků posílit i počty pracovníků v ulicích. V Brně to bude oproti běžným směnám asi 15 pracovníků navíc. Olomouc nasadí místo čtyř asi 20 lidí. Ve Zlíně zajistí úklid města podle potřeby dva až pět pracovníků. V Liberci bude směna na základě zkušeností z předchozích let zdvojnásobena. Naopak třeba Jihlava vyšle běžný počet pracovníků.

Ve všech městech se zaměří hlavně na střepy z rozbitých lahví a stopy po odpalování zábavní pyrotechniky. Uklízet budou i okolí restaurací a zastávek MHD.