Vítr, sníh, led. Výstraha střídá výstrahu, přes noc bude kluzko

V noci a ve čtvrtek dopoledne se bude v části Čech tvořit náledí. Varování meteorologů střídá předchozí výstrahu, která upozorňuje na sněhové jazyky v Krušných horách a vydatné sněžení na Českomoravské vrchovině. Naopak se již uklidnil vítr. Po pětihodinové výluce se již rozjela i ještědská lanovka.

Po docela teplém dnu se večer ochladí. To, co napršelo či natálo, by tak mohlo zmrznout. Výstraha před náledím bude platit od 20:00 až do čtvrtečních 10:00. Týká se pásu, který prochází od severu na jih Čech: Libereckého kraje, z Ústeckého kraje Děčínska, Ústecka, Litoměřicka, Prahy, téměř celého Středočeského kraje s výjimkou Rakovnicka a celého Jihočeského kraje. „Vozovky a chodníky budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ doporučil ČHMÚ.

V posledních dnech to zdaleka není první meteorologická výstraha. Po úterním silném větru, který lámal větve a shazoval stromy, varoval ČHMÚ ve středu ráno před sněhovými jazyky na horách ve výškách nad 800 metry a před vydatným sněžením na Českomoravské vrchovině.

Výsledek brzy poznali řidiči. Kamiony nedokázaly vyjet některé kopce na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. I když později sněžení zesláblo, přetrvaly problémy na kopci u Rozkoše na silnici I/34 mezi Humpolcem a Havlíčkovým Brodem. Vytvořila se na něm ledová krusta. „Kamiony a těžší auta mají problém s projetím do kopce,“ popsala redaktorka ČT Blanka Poulová. 

I když větru už se varování netýkalo, byl dopoledne na horách ještě silný. Kvůli nárazům o rychlosti až 20 m/s přerušily České dráhy provoz kabinové lanovky na Ještěd. „Kabinu už nad cestou to rozhoupávalo a my jsme nedokázali zajíždět do horní stanice,“ popsal problém přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Lanovka se opět rojela odpoledne.

UDÁLOSTI: Sníh zkomplikoval dopravu na Vysočině (zdroj: ČT24)

Vítr komplikoval provoz na Ústecku

Silný vítr také narušil provoz městské hromadné dopravy v Ústí nad Labem, kde v ulici U Divadla ráno spadlo trakční vedení a zastavily se všechny trolejbusy. V kombinaci s deštěm a sněhovými jazyky pak vítr v celém Ústeckém kraji komplikoval cestování i po zbytek dne.

Na náměstí v Lovosicích i přes cestu ve Veliké Vsi u Chomutova popadaly stromy, v Bynovci na Děčínsku se přeplnil rybník a voda zaplavila silnici. Hasiči připravovali hráz také v Křešicích na Litoměřicku, kde ale nakonec voda zůstala v korytu. Na hřebenech Krušných hor se tvoří závěje.