Pozor na falešné popeláře: V Praze obcházejí byty a od lidí vybírají peníze

Pražské služby před podvodníky varují (zdroj: ČT24)

Po hlavním městě se pohybují podvodníci v popelářském oblečení a pod různými záminkami od lidí vybírají finanční příspěvky. Proto před nimi varují Pražské služby, které doporučují nedávat falešným popelářům žádné peníze a jejich pohyb po budově nahlásit policii.

„Popeláři sem chodí každý rok, zvoní na byty, chtějí příspěvek na Vánoce. Vloni a předloni jsme na ně volali policii a letos jsem je vykázala z domu,“ popisuje jedna pražská nájemnice.

Falešní popeláři mají více záminek: buď vybírají peníze na pohřeb svého kolegy nebo příspěvek na Vánoce a vánoční večírek. Pražské služby ovšem odmítají, že by šlo o jejich zaměstnance. „Rozhodně doporučujeme žádné peníze nevydávat, protože jsou to falešní popeláři, kteří zneužívají dobrosrdečnosti Pražanů v předvánočním období,“ varuje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Jeden z „popelářů“ byl i v ulici Na Slatince. Do domu se dostal za vcházející ženou. „V tomto ohledu by se dalo hovořit o protiprávním jednání, konkrétně o přestupku. Je to přestupek proti majetku a jedná se o podvod,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle něj se tyto případy objevují nejčastěji v období před Vánocemi. V tomto týdnu prý pražská policie zaznamenala tři případy.