Do Česka míří silný vítr. Na horách bude foukat až 110 kilometrů v hodině

Na většině území České republiky bude vát silný vítr. Podle meteorologů hrozí v pondělí odpoledne zejména na severu, postupně se rozšíří i do ostatních částí země. Výstraha platí až do úterního večera. Na horách v Čechách ho v úterý a v noci na středu může doprovázet tvorba sněhových jazyků.

Odpoledne při přechodu studené fronty zesílí západní až severozápadní vítr v nárazech až na 70 kilometrů za hodinu, na horách až na 110, a to zejména v severní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině. V úterý bude po většinu dne vát silný západní až severozápadní vítr v nárazech až 90, na horách kolem 110 kilometrů v hodině.

Auto může být ve větru neovladatelné

Výstraha meteorologů platí od 15 do úterních 21 hodin pro Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký. Od úterních 6 do 21 hodin pak pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Jihomoravský, Olomoucký a Moravskoslezský.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Sněhové jazyky se mohou tvořit v polohách od 700 metrů nad mořem, a to v krajích Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém.

Řidiči by podle meteorologů měli jezdit maximálně opatrně, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným. Na horách mají lidé omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.