Stát finančně podpoří výcvik asistenčních psů

Stát finančně podpoří výcvik asistenčních psů (zdroj: ČT24)

Výcvik asistenčních psů bude snadnější. Ministerstvo práce a sociálních věcí uvolní k tomuto účelu pět milionů korun. Doteď se přitom musely organizace, které se tréninku těchto zvířat věnují, spolehnout výhradně na peníze od sponzorů a dárců.

Pořízení a výcvik asistenčního psa stojí kolem dvou set padesáti tisíc. Ten v Česku zajišťuje několik neziskových organizací.

„Jakmile klient přijde, tak se to štěňátko hledá přímo pro něj, aby si sedli. Pak se s klientem i pejskem pracuje dva roky, než jde pejsek do rodiny,“ popisuje Klára Pragerová, vedoucí sociální služby Pestrá společnost. 

Dosud se peníze na každé zvíře musely shánět individuálně. Organizace tak byly odkázané na štědrost jednotlivých dárců. To chce změnit ministerstvo práce a sociálních věcí, které dá v rámci dotací na výcvik těchto zvířat pět milionů korun.

„Dosud jsou hrazeni pouze psi vodící, ti asistenční psi pomáhají třeba lidem na vozíku nebo dětem nebo lidem s autismem, pomáhají jim bezpečně se pohybovat v prostoru,“ vysvětlila Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věcí.

Kromě pomoci se svlékáním dokážou psi třeba také na povel podávat různé věci nebo otevírat dveře.