Hromadnou nehodu na dálnici na Olomoucku zavinil led

Před tvorbou ledovky varovali na Štědrý den meteorologové. Vytvářet se mohla až do odpoledne, a to hlavně na Moravě a ve Slezsku, ale i na severovýchodě Čech. Kluzká byla dálnice D35 u Olomouce, kde se dopoledne stala hromadná nehoda. Zranili se při ní dva lidé a dálnice byla po havárii déle než dvě hodiny uzavřená. Namrzlá a kluzká byla i dálnice D1 na Přerovsku.

Hromadná nehoda se stala na dálnici D35 na obchvatu Olomouce na 270. kilometru u Nemilan. „Na místě havarovalo v úseku dlouhém zhruba 150 metrů šest aut, z toho jeden nákladní vůz. (…) Z místa hasiči odvezli také několik žen a dětí, kterým poskytli zázemí na centrální hasičské stanici,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Ondruch.

Při nehodě utrpěli zranění dva lidé, muž a žena, upřesnil mluvčí záchranné služby Zdeněk Hošák. „Muž utrpěl zhmožděniny hrudníku a úraz hlavy, měl otřes mozku. Žena, občanka Polska, utrpěla rovněž zhmožděniny hrudníku,“ přiblížil. Dodal, že se nejprve střetla tři auta, poté do nich narazila další tři.

Policie dálnici ve směru na Lipník nad Bečvou po nehodě uzavřela. Od deseti hodin dopoledne byla D35 opět průjezdná, zpočátku pouze jedním pruhem.

Výstraha na ledovku platí až do odpoledne

Nehoda se stala na kluzké vozovce. V Olomouckém kraji, ale nejen v něm totiž platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na ledovku, a to až do 15 hodin. Výstraha se týkala celého českého Slezska, téměř celé Moravy s výjimkou Znojemska a Vysočiny, ale také Pardubického a Královéhradeckého kraje a Semilska.

„Komunikace budou místy kluzké, řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám,“ doporučil Český hydrometeorologický ústav.

Již ráno varovali silničáři před kluzkým úsekem dálnice D1 u Lipníku nad Bečvou, kde ostatně před sedmou ráno havarovalo osobní auto a nákladní vůz. Z hlavních silnic pokryla ledovka úseky silnice I/37 jižně od Trutnova.

Kromě ledovky může být nebezpečná také námraza, která se zejména na Vysočině a jihu Moravy vytvořila v minulých dnech. Přetrvává a odpoledne, kdy se začne oteplovat, by mohla opadávat. „Padající kusy mohou ohrozit chodce a vozidla, případně ovlivnit provoz na komunikacích,“ varovali meteorologové.

Oteplení bude během dne výrazné oproti minulým dnům, kdy leckde nepřetržitě mrzlo a ani na nejteplejších místech nebylo více než pět stupňů nad nulou. Během Štědrého dne ale dosáhnou teploty ke 3 až 7 stupňům Celsia, nad nulu by se měla teplota postupně dostat i na horách. V neděli potom očekávají meteorologové teploty až 9 stupňů Celsia.