Plná parkoviště u supermarketů, fronty u pokladen. Lidé nakupují dárky i zásoby potravin

Tržby vyšší až o desítky procent hlásí obchodníci před letošními Vánocemi. I když se stále zvyšuje počet lidí, kteří dárky nakupují přes internet, vyšší tržby mají i obchodní střediska. Lidé nakupují do posledního dne dárky, stromky i potraviny. Letos poprvé musejí Češi o vánočních svátcích počítat s tím, že velké obchody budou mít 24. prosince otevřeno jen dopoledne a 25. i 26. prosince zavřeno úplně.

Štědrovečerní večeře, dárky nebo jen poslední drobnosti. Poslední den před svátky lidé plní obchody víc než jindy. Obchodníci byli letos na davy lidí připravení. Větší počet zákazníků očekávali i kvůli nařízené otevírací době během vánočních svátků. Letos poprvé se totiž obchody zavřou na dva a půl dne.

Fronty se tvořily u pokladen i u balicí služby. Například rukama dekoratérek v jednom brněnském obchodním centru prošla denně asi tisícovka dárků. Jedním z těch, kteří nechali nákupy na poslední chvíli, byl i Richard Jaroš. „Chybí mně všechny dárky, takže dneska budu celý den nakupovat. Snad to všechno stihnu,“ svěřil se Richard Jaroš.

Obchod v Lipně nad Vltavou výjimku nedostal

Blížících se vánočních svátků se obává i Lipno nad Vltavou. Do lipenských apartmánů přijede víc než pět tisíc turistů. Místní supermarkety ale musejí stejně jako všude jinde v republice o státním svátku zavřít. Hosté si tak jídlo nenakoupí a restaurace nápor strávníků nepojmou. Obec proto očekává i možný kolaps cestovního ruchu. „My jsme tady jediná prodejna, která vlastně zabezpečuje jídlo pro turisty, kteří sem přijedou,“ říká vedoucí prodejny Helena Toušková. Prodejna naposledy otevře na Štědrý den dopoledne. Velká část turistů ale dorazí až o den později. Pokud si letos návštěvníci nepřivezou zásoby potravin z domova, budou mít smůlu.

Lipno proto požádalo Českou obchodní inspekci o výjimku, která se vztahuje na obchody v místech s vysokou koncentrací cestujících. Jenže i tady obec narazila. Autobusy, velké parkoviště, lanovka a hned vedle supermarket. Přesto údajně nejde o rušný přepravní uzel. Supermarket by musel stát přímo v budově nádraží, jinak se na něj výjimka nevztahuje. Obec i místní podnikatelé se proto pokusí přesvědčit přímo poslance a výjimku získat příští rok.

Češi zamířili na nákupy do Německa

Češi vykupují nejen domácí obchody, ale v pohraničí i německé. Na parkovištích u bavorských obchodů převládají na autech české registrační značky. Více než třetina zákazníků jsou tady Češi. „Vánoce tu nakupuje ještě víc Čechů než obvykle, nejvíc berou různé sladkosti, pečivo a další potraviny, ale také drogerii a různé dárky,“ říká provozovatel supermarketu Stafan Legat.

Kdysi nižší ceny potravin za hranicemi se za poslední roky kvůli umělému oslabování koruny téměř srovnaly. Oblíbená štola je tu sice výrazně dražší, ale základní potraviny jako máslo, cukr a vejce vycházejí zhruba nastejno. Češi si pochvalují i ochotu personálu.

Podle studie Bavorské obchodní a hospodářské komory Češi jen ve východním Bavorsku ročně utratí přes 95 milionů euro. Na rozdíl od Česka není Štědrý den v Bavorsku státním svátkem. Obchody tu mají otevřeno do 13 hodin.

Výzkum: Lidé nakupují to, co vidí, ne to, co opravdu potřebují

Nákupní košíky lidé před Vánoci plní vším možným. Aby je přesvědčili o tom, co vlastně potřebují, obchodní domy před svátky neváhají nechat zaměstnance zboží několikrát přeskládat. Nebo rovnou stěhovat celé regály. Podle výzkumu vědců Mendelovy univerzity totiž lidé nakupují nejvíc to zboží, které je v jejich zorném poli. I přesto, že ho často ani nechtějí koupit a nepotřebují. „Před Vánoci obchodník nasadí tu nejakčnější vánoční nabídku, kterou dá hned ke vchodu, aby na ni zákazník určitě narazil,“ říká autor výzkumu Denis Drexler. Na upoutání pozornosti mají obchodníci dost času. Podle výzkumů stráví průměrný člověk v obchodech dvě a půl hodiny týdně. Jen třicet minut z toho ale skutečně nakupuje. Zbytek času mu zabere chození mezi zbožím.