Na D1 se kvůli ledovce srazilo přes 30 aut. Silnice budou klouzat i na Štědrý den

Bez komentáře: Hromadná nehoda 23 aut zastavila dálnici D1 (zdroj: ČT24)

Ledovka na silnicích od rána komplikovala dopravu na řadě míst republiky, policisté řešili desítky nehod. V řetězových nehodách na D1 na Benešovsku směrem na Brno se srazilo přes třicet aut. Dálnice byla zhruba sedm hodin uzavřená. Řada lidí se také zranila po pádech na zledovatělých chodnících. Meteorologové navíc upozorňují, že ledovka se bude tvořit i na Štědrý den.

V noci na sobotu začnou silnice a chodníky na severu Čech, na Moravě a ve Slezsku opět namrzat. Ledovka se začne po půlnoci postupně tvořit na Semilsku, dále v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Do odpoledních hodin Štědrého dne postoupí do Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého a Jihomoravského kraje s výjimkou Znojemska. Výstraha meteorologů platí od půlnoci do sobotních 15:00.

D1 stála několik hodin

Řadu silnic v Česku pokryla ledovka už v pátek ráno. Dálnice D1 byla mezi Psáři a Souticemi kvůli hromadné nehodě asi sedm hodin uzavřená. Na místě se srazilo 16 osobních a šest nákladních aut a jeden autobus. Čtrnáct lidí se zranilo. 

Před nehodou se vytvořila dlouhá kolona, která se před třetí hodinou začala pomalu rozjíždět. Na 42. kilometru se poté sice znovu srazilo devět aut, policie ale dálnici po půl hodině znovu zprůjezdnila.   

Aktuální situaci na českých silnicích a dálnicích sleduje web dopravniinfo.cz.    

Hromadná nehoda na D1
Zdroj: ČT24/Jan Beránek

Ledovka komplikovala i dopravu na Vysočině. Na některých silnicích zastavila provoz. Silničáři měli v terénu stovku sypačů. „Na Pelhřimovsku stojí takřka všechno, včetně našich sypačů v kolonách,“ řekl dopoledne Jiří Havel z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

Nesjízdná byla například silnice z Červené Řečice na Pelhřimov. Ledovka se tvořila také na silnici I/38 mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Na mnoha dalších místech byly silnice sjízdné jen obtížně. Policie řešila od rána několik dopravních nehod, skončily ale naštěstí většinou bez zranění.  

Česko se potýká s ledovkou. D1 sedm hodin stála (zdroj: ČT24)

Ve středních Čechách ráno kvůli ledovce nemohla auta projet například po některých silnicích na Nymbursku, nebezpečně kluzké komunikace byly také v okolí Mladé Boleslavi, Poděbrad nebo Rakovníka.

Ve východních Čechách byla kvůli nehodě nákladního auta u Jaroměře uzavřená silnice z Hradce Králové do Náchoda. Problémy se objevily také na Orlickoústecku, v Pardubickém kraji policisté od časného rána evidují asi deset nehod. Třeba v pardubické Dašické ulici se srazil trolejbus s osobním autem, lehce zraněná je řidička vozu městské hromadné dopravy.

iReportér: Ledovka u obce Všechlapy (zdroj: iReportér/Eva Šelepová)

Ledovka se ráno tvořila také na pražské Jižní spojce, auta bourala například na Lanovém mostě. Nehody na promrzlých silnicích, na které v noci drobně pršelo, hlásí také Karlovarský kraj. V Královéhradeckém kraji policisté dopoledne zasahovali u více než 20 nehod. Mrznoucí mrholení komplikovalo dopravu i na Šumpersku v Olomouckém kraji.  

Varování před namrzlou vozovkou platilo ráno i pro hlavní tah z Liberce na Prahu, opatrní by měli být řidiči zejména v rizikových úsecích u Rádelského Mlýna, Žďárku a Ohrazenic. Na inertně udržovaných silnicích nižších tříd v horských oblastech je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.   

Desítky lidí upadly na chodnících

Přibylo také úrazů po pádech na zledovatělých chodnících. V Ústeckém kraji záchranáři vyjeli k více než 50 případům. „Apelujeme na obyvatele zejména Ústí nad Labem, Mostu a Litvínova, aby dbali zvýšené opatrnosti při pohybu na komunikacích,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Prokop Voleník. Středočeští záchranáři od rána vyjížděli ke 40 zraněným, kteří uklouzli.