Státní zástupce obžaloval Čecha, který se chtěl přidat k IS. Hrozí mu až 20 let vězení

Státní zástupce Jakub Kubias podal ve čtvrtek obžalobu na muže z Plzeňska, který se chtěl přidat k Islámskému státu. Informaci potvrdil České televizi. Muži hrozí za přípravu teroristického útoku 12 až 20 let vězení. Případem se bude zabývat Krajský soud v Plzni.

Poslední psychologické a psychiatrické posudky ukázaly, že mladík je zdravý a příčetný. V současné době je ve vazební věznici.

Jana S. podle médií zadrželi turečtí policisté letos v únoru na letišti v Istanbulu. Cílem jeho cesty bylo město Gaziantep poblíž turecko-syrské hranice. Právě odtud zájemci o boj na straně Islámského státu pokračují dál do Sýrie. Mladý Čech při prohlídce sdělil, že se chtěl přidat k teroristické organizaci.

Poté ho turecká policie poslala zpět do České republiky. Po výpovědích vyšetřovatelé ještě zpřísnili právní kvalifikaci – původně chtěli mladíka stíhat za pokus o účast na organizované skupině, nyní je obviněn z přípravy teroristického útoku. V červenci Krajský soud v Plzni uvalil na Jana S. vazbu. 

Podle Práva a Mladé fronty DNES jde o jednadvacetiletého vyučeného strojaře, který žije s matkou a sestrou ve Spáleném Poříčí na jižním Plzeňsku. Podle obou deníků šlo o uzavřeného bezproblémového mladíka bez kamarádů, jenž hrál počítačové hry. 

Studio ČT24 s advokátem Milanem Schagererem (zdroj: ČT24)

Zákony chápou teroristický útok poměrně široce

Advokát Milan Schagerer ve vysílání ČT24 upozorňoval, že je teroristický útok v současné legislativě vymezen poměrně široce. „Skutková podstata obsahuje celou řadu jednání, ale pokud bych to měl nějak zjednodušit, tak se to skládá ze dvou složek: v zásadě musí jít o jednání, které je vedeno úmyslem poškodit obranyschopnost ČR, ústavní zřízení nebo demokratické základy republiky. Stejnou ochranu mají i další státy, také proti nim tedy může to jednání směřovat,“ vysvětloval advokát.

Pokud je toto kritérium splněno, pak je v zákonech konkrétní výčet skutků: např. útok proti životu či zdraví, zmocnění se rukojmí, zničení veřejného zařízení nebo narušení dodávek vody či elektrické energie.