Sobotka napomenul Babiše. Kvůli tvrzení o vině Merkelové za berlínský útok

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl úterní výrok vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), že vinu na pondělním teroristickém útoku v Berlíně má migrační politika kancléřky Angely Merkelové. Místo výkřiků je potřeba hledat reálná řešení, vzkázal šéfovi hnutí ANO premiér.

K útoku na vánoční trh u Pamětního kostela císaře Viléma došlo v pondělí večer, když nákladní vůz najel do lidí shromážděných kolem stánků. Zemřelo dvanáct lidí, útočníka se německé kriminálce dosud nepodařilo zadržet.

Šéf hnutí ANO v úterý na svém facebookovém účtu napsal, že vinu za útok v Berlíně nese vstřícná migrační politika spolkové kancléřky Angely Merkelové. „To ona (Merkelová) dovolila, aby se migranti dostávali do Německa a celé Evropy v nekontrolovaných vlnách, bez dokladů, a tedy bez znalosti, kdo skutečně jsou," napsal v momentu, kdy identitu útočníka nikdo neznal – nyní německá kriminálka v souvislosti s útokem pátrá po Tunisanovi.

Sobotka: Místo výkřiků reálné koncepty

„Místo výkřiků je spíš potřeba, abychom vyřešili migrační krizi, ochránili bezpečí občanů. Abychom přišli s reálnými koncepty, reálnými řešeními a začali je naplňovat,“ reagoval Sobotka.

Podle něj sice má Česko řadu výhrad k německému postupu v migrační krizi, je ale důležité hledat společné evropské řešení. Podle něj situaci reálně pomáhá dohoda s Tureckem o vracení migrantů z Řecka nebo zabezpečení hranic balkánských zemí, na kterém se podílejí i čeští policisté.