Vlaky i silnice budou plné až do Štědrého dne

UDÁLOSTI: Vlaky i autobusy jsou často úplně vyprodané (zdroj: ČT24)

Celý poslední předvánoční týden sílí provoz a vše vyvrcholí ve čtvrtek a pátek. Hrozí zácpy na silnicích, ale také ve vlacích. Spoje s povinnými místenkami jsou již na konec týdne vesměs vyprodané. Na ty ostatní slibují České dráhy nasadit posilové vozy. Ještě v sobotu dopoledne bude plno. Potom se ale doprava zklidní, v noci ze Štědrého dne na Boží hod vánoční většina vlaků nepojede a MHD v řadě měst zahájí noční provoz již během odpoledne.

PŘEDVÁNOČNÍ DOPRAVNÍ SMRŠŤ

Letošní vánoční prázdniny budou obzvláště krátké, ale o to intenzivněji budou lidé před začátkem svátků cestovat. Pro řidiče je dobrá zpráva, že konec prosince je doba, kdy je na silnicích minimum omezení. Dělníci na zimu přerušili například práce na dálnici D1, čerstvě otevřená je celá dálnice D8, i když na prackovické estakádě zůstává uzavřen jeden jízdní pás. Podobná omezení čekají i před Vánoci také na dalších místech, například je do polovičního profilu svedena doprava na dálnici D6 jižně od Kladna, úplná uzavírka zůstává na silnici I/4 východně od Příbrami, kyvadlově se bude i o Vánocích jezdit například také v Bohumínské ulici v Karviné.

I jinde však mohou řidiče při předvánočních cestách čekat kolony – kvůli nehodám, počasí či semaforům. Kdo nechce postávat na ucpaných silnicích a rozhodne se jet vlakem, měl by si cestu předem řádně naplánovat. Spoje, které jsou povinně místenkové, jsou zejména ve směru z Prahy na Moravu na čtvrtek i pátek prakticky vyprodané, a to i přesto, že jsou některé vlaky posílené. „Dáváme do prodeje 700 posilových míst,“ vyčíslil mluvčí Regiojetu Aleš Ondrůj.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jen o málo lepší je to s ostatními vlaky, kterými je však možné cestovat i bez místenky – vestoje. České dráhy navíc slibují, že tyto vlaky výrazně posílí.

Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského bude 22. a 23. prosince k dispozici o pět tisíc míst k sezení více než obvykle. „Na nejfrekventovanější trati z Prahy do Ostravy nabídnou České dráhy ve dnech 22. a 23. prosince mimořádný posilový rychlík vedený jednou až dvěma jednotkami City Elefant,“ dodal s tím, že vlak pojede z Prahy v 15:26.

Poslední City Elefant
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

DOPRAVA O VÁNOCÍCH

Cestovní horečka ještě přetrvá na Štědrý den dopoledne. I na sobotu jsou některé vlaky vyprodané nebo v nich zbývají poslední místa. Problém Štědrého dne je však jiný. Kdo se spolehne na veřejnou dopravu, musí si s cestou pospíšit. Odpoledne a večer nepojede ani většina vlaků, které po zbytek roku jezdí denně. Také na obvyklé spoje městské hromadné dopravy nebude často spolehnutí.

24. prosince

Provoz veřejné dopravy 24. prosince ustane většinou mezi čtvrtou a šestou hodinou odpoledne. Na trati z Prahy směrem na Pardubice a Ostravu resp. Brno je prvním spojem, který jezdí denně, nikoli však 24. (a 31.) prosince, Leo Express s odjezdem v 16:13. Bez omezení pojedou noční mezistátní rychlíky ČD, nikoli však konkurenčních dopravců. Ještě výraznější omezení se přitom týkají autobusových linek, kdy platí na Štědrý den omezení provozu u mnoha spojů po celý den.

Tramvaj v zasněžené Stromovce
Zdroj: Miloš Ruml/ČTK

MHD v mnoha městech před štědrým večerem buď ustane, nebo předčasně vyjedou noční linky. V Praze začne noční provoz po 18. hodině, linky však budou jezdit až do půlnoci častěji – s dvacetiminutovými intervaly namísto obvyklé noční půlhodiny. Ve dvacetiminutových intervalech bude jezdit na Štědrý den od 18:00 do půlnoci také metro.

Brně skončí denní provoz již po 16. hodině a od 17:00 začnou pravidelné rozjezdy nočních linek od hlavního nádraží. V Ostravě by potom cestující neměli poznat, že je Štědrý den, MHD bude jezdit celý den podle obvyklých sobotních jízdních řádů s výjimkou linky 40, která přestane jezdit již po poledni.

Plzni bude výrazně prořídlá nabídka spojení od 19 hodin, zatímco v Olomouci začne noční provoz po 17. hodině.

25. a 26. prosince

Po klidné vánoční noci bude následovat klidné božíhodové ráno. Omezení provozu MHD bude pokračovat zhruba do 6:00 až 8:00 hodin dopoledne, kdy začne provoz podle nedělních jízdních řádů.

Na Boží hod vánoční dopoledne nepojede také většina vlaků. Poslední vlak z Prahy na východ, který obvykle v neděli jezdí, ale 25. prosince ne, je vlak Košičan s odjezdem v 7:07. Tento vlak však na rozdíl od mnoha dalších ranních spojů ovšem pojede 26. prosince.

DOPRAVA NA PŘELOMU ROKU

V týdnu mezi Vánoci a přelomem roku budou rovněž platit drobná omezení. Nepojede hrstka vlakových spojů, především však pro MHD budou platit prázdninové jízdní řády. Znamená to, že nepojedou speciální školní linky a posilové spoje, ale také bude jezdit méně spojů ve špičkách. O víkendu potom bude – podobně jako o Vánocích – provoz jiný než kdykoli jindy.

31. prosince

Podobně jako na Štědrý den zastaví se i na Silvestra odpoledne většina vlaků. Omezení jízdy je u nich převážně sdružené, takže spoje, které nejedou 24. prosince, nepojedou ani 31. prosince.

Jiná však bude situace v MHD. Sice podobně jako na Štědrý den začne noční provoz předčasně, ale ne tak brzy. V Praze začnou jezdit noční linky po 22. hodině, ale budou jezdit velmi intenzivně – ve čtvrthodinových intervalech, a to až do 4:00, poté budou jezdit jednou za 20 minut. Metro bude jezdit až do 2:00 s desetiminutovými intervaly.

obrázek
Zdroj: ČT24

Brně začne noční provoz ve 21:00 a následovat budou pravidelné rozjezdy linek od hlavního nádraží každou půlhodinu. V Plzni bude omezen provoz po 19. hodině, například v Ostravě nebo Olomouci dopravní podniky žádné omezení nezavedou a budou jezdit celý den podle sobotních jízdních řádů.

1. ledna

S výjimkou posílené noční dopravy v Praze se bude na Nový rok ráno opakovat situace z Božího hodu. Většina vlaků nevyjede a také noční provoz MHD potrvá déle než obvykle, skončí většinou mezi 6. a 8. hodinou ráno.

Nový rok 2017 však připadne na neděli, a tak bezprostředně poté, co se lidé vzpamatují ze silvestrovských oslav, začne další velké stěhování. Zaplní se silnice i vlaky. Opět pojede mimořádný rychlík mezi Ostravou a Prahou. Některé povinně místenkové spoje na Nový rok večer i na 2. ledna, kdy končí prázdniny, jsou vyprodané již před Vánoci.

obrázek
Zdroj: ČT24