O řidičský průkaz bude možné žádat kdekoliv. A možná i bez fotky

Události: O řidičský průkaz bude možné žádat kdekoliv (zdroj: ČT24)

O řidičský průkaz zřejmě půjde požádat kdekoliv, nikoliv pouze v místě trvalého bydliště. Návrh poslanců TOP 09 a Starostů má podporu napříč Poslaneckou sněmovnou. Ministerstvo dopravy k němu chce navíc přidat možnost, aby ke zpracování této žádosti už lidé nemuseli nosit vlastní fotografie.

Zájemci o řidičský průkaz musí nyní o doklad žádat v místě svého trvalého bydliště. A to může být potíž pro ty, kteří se na adrese tohoto bydliště nezdržují. „Na úřadě na mě nikdo čekat nebude do osmi do večera. Takže pro mě znamená vyřízení řidičáku minimálně dva dny dovolený,“ potvrzuje Veronika Brunková, studentka pražské autoškoly s trvalým bydlištěm v Lounech.

Že je to problém si uvědomují i politici a vydávání dokladů chtějí zjednodušit. „Bude možné si zažádat na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností a tam si doklad také vyzvednout,“ říká poslankyně a zástupkyně předkladatelů návrhu zákona Věra Kovářová (STAN).

Stejně tak už by sebou lidé na úřad nemuseli nosit vytištěnou pasovou fotku. Úředníci by si ji buď stáhli z dostupných evidencí, nebo by člověka vyfotili přímo na úřadě – podobně jako u občanských průkazů.

Žádost o řidičský průkaz
Zdroj: ČT24

Podle předkladatelů by mohly novinky začít platit už od roku 2018. Ministerstvo dopravy zatím termín komentovat nechce, je ale možné, že se změny začnou projevovat postupně. „Chceme, abychom se dostali co nejdříve, kdy to technicky půjde, k tomu, aby řidiči nemuseli nosit papírovou fotku, a nechceme to vázat na rozvolnění té příslušnosti,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Pokud by návrh prošel, upravovaly by se i správní poplatky. Teď platí lidé za vydání řidičského průkazu padesát korun. Nově to by to mělo být v případech, kdy žádost podají jinde, než na domovském úřadě, až čtyřikrát tolik. Třeba pro paní Brunkovou by to ale bylo i tak výhodnější, než si brát na dva dny volno.