S recyklováním Pražanům pomohou tiché kontejnery nebo odvoz odpadu z domácností

Nové kontejnery dá město na 170 míst (zdroj: ČT24)

Hlavní město představilo novinky, které mají obyvatelům Prahy usnadnit třídění odpadu. Doufá, že například díky odhlučněným kontejnerům na sklo, odvozu nadměrného odpadu přímo z bytů nebo nové síti kompostáren budou lidé více recyklovat.

Zda se někdo rozhodne třídit odpad, často rozhodují i maličkosti. Třeba zda nejsou kontejnery umístěny příliš daleko od jeho bydliště. Jenže o nádoby na tříděné sklo pod okny většina lidí kvůli hluku nestojí.

„Je to právě hluk, který může obtěžovat lidi v okolí, a je to jeden z důvodů, proč chceme instalovat v nejbližší době takzvané tiché kontejnery,“ uvedl mluvčí Pražské služby Radim Mana.

Na rozdíl od běžného kontejneru mohou prý být jeho stěny dvojité, nebo pokryté polyuretanovou pěnou. Dalším brzdícím prvkem, který tlumí náraz lahve, je pryžová rohož a příčná lana.

Městské části vytipovaly 170 míst, kde dělají kontejnery na sklo největší problémy, a právě zde je hodlají nahradit za méně hlučné.

Senioři a handicapovaní zaplatí za službu polovinu

Nově si Pražské služby dojedou do domácností pro staré televize, pračky, vysloužilý nábytek a další věci, které patří do sběrného dvora. Cena „odvozu na klíč“ se bude odvíjet od vzdálenosti, počtu pater a velikosti odváženého předmětu. Senioři a handicapovaní zaplatí pouze polovinu ceny.

V roce 2024 se uzavřou skládky. Odpad, který se nevytřídí, tak skončí ve spalovnách, kde se využije k výrobě elektrické energie.

Z více než pěti milionů tun komunálního odpadu se loni takto využila desetina. Zrecyklovalo se 36 procent. „Pro rok 2020 je závazný cíl dosažení alespoň 50 procent recyklace komunálních odpadů,“ uvedl ředitel odboru odpadů ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart.