Hamáček je novým lídrem středočeské ČSSD. Může přispět k jednotě, slibuje si Sobotka

Předsedou středočeské ČSSD zvolili na krajské konferenci sociální demokraté Jana Hamáčka. Předseda Poslanecké sněmovny byl jediným kandidátem poté, co z volby odstoupil poslanec Richard Dolejš. Hamáček dostal 85 procent hlasů od delegátů. Pokládá to sám za velmi silný mandát.

Středočeská ČSSD také vyslovila před březnovým sjezdem ČSSD podporu jak předsedovi strany a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, který přijel na konferenci po poledni, tak Milanu Chovancovi jako prvnímu místopředsedovi sociální demokracie. „Dala nominaci třem dalším kandidátům na místopředsedy - podpořila Lubomíra Zaorálka, Jana Birkeho a mě jako zástupce středních Čech,“ uvedl Hamáček.

Sociální demokracie není součástí středočeské koalice. Určitě to, jak funguje a jak se dneska chová vůči lidem, bude velkým tématem pro sociální demokraty ve středních Čechách.
Jan Hamáček
nový předseda středočeské ČSSD

Podle prvního muže ČSSD Bohuslava Sobotky může Hamáček výrazně přispět k tomu, aby se ČSSD sjednotila směrem k nadcházejícím sněmovním volbám. „Tuším, že by mohl být také lídrem ČSSD do voleb do Poslanecké sněmovny, samozřejmě, pokud získá podporu členské základny ve Středočeském kraji,“ řekl Sobotka.

Hamáček nahradí dosavadního předsedu a bývalého středočeského hejtmana Miloše Peteru, který se už o funkci neucházel. Vyvodil zodpovědnost za výsledek krajských voleb, v nichž ČSSD skončila až třetí za ANO a STAN. Místo ČSSD a KSČM nyní ve Středočeském kraji vládne koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů zvolených za TOP 09. Sociální demokraté jsou s komunisty v opozici.

Na Ústecku podporují Sobotku, do vedení chtějí ale i Foldynu

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka získal další nominaci na březnový sjezd strany v Ústeckém kraji, kde ho také i nadále chtějí za předsedu. Na místo statutárního místopředsedy podporují krajští sociální demokraté ministra vnitra Milana Chovance. Jako svého kandidáta na řadového místopředsedu prosazují poslance Jaroslava Foldynu, který je znám jako silný zastánce prezidenta Miloše Zemana.