Obce dostanou od státu příspěvek na veřejné opatrovnictví. Až 29 tisíc korun na osobu

O nesvéprávné se stará téměř 1300 obcí (zdroj: ČT24)

Od příštího roku dostanou obce od státu poprvé peníze na veřejné opatrovnictví. Podle novely, kterou schválila vláda, má příspěvek na jednoho člověka omezeného na svých právech dosahovat až 29 tisíc korun ročně. Nově by mohly také veřejného opatrovníka dělat pouze ty obce, které se o nesvéprávné osoby umějí postarat.

Veřejného opatrovníka dělá v České republice asi 1300 obcí. Lidem zbavených svéprávnosti pomáhají v ústavech sociální pracovníci a další opatrovníci se zařizováním souhlasů s vyšetřeními nebo jim pomáhají s nákupy. „U někoho vyřizujeme i celkem složité dědické řízení, takže těch činností okolo opatrovnictví je opravdu spousta,“ uvedla starostka Smečna Pavla Štrobachová.

V roce 2015 se obce musely postarat o 11 140 nesvéprávných. „Obce na to byly samy. Nedostávaly na to peníze, nikdo jim s tím neporadil,“ komentoval situaci před schválením návrhu ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO 2011).

Pokud návrh schválí i sněmovna, přispěje jim stát od ledna celkem 350 milionů korun. Na jednoho opatrovance tak dostanou až 29 tisíc korun ročně. Od poloviny příštího roku se navíc obce nebudou muset starat o každého nesvéprávného, který v nich má nahlášené trvalé bydliště.

„Budeme moci uzavřít veřejnoprávní smlouvu. Město, ve kterém se fakticky opatrovanec zdržuje, bude tyto činnosti vykonávat. Bude to samozřejmě vhodnější i vůči opatrovanci,“ vysvětlil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Vydáno pod