Vedení KDU-ČSL začne jednat s hnutím STAN o možné spolupráci

Detaily dohody by měly být známy do konce února (zdroj: ČT24)

Předsednictvo KDU-ČSL začne jednat s hnutím Starostové a nezávislí o případné spolupráci pro volby v příštím roce. V pátek o tom rozhodla celostátní konference lidovců. Jak uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, detaily spolupráce se teprve začnou řešit a podrobnosti by měly být známy do konce února.

Zahájení rozhovorů podpořili všichni členové celostátní konference s výjimkou dvou, kteří se hlasování zdrželi. Bělobrádek zdůraznil, že páteční rozhodnutí neznamená, že KDU-ČSL a STAN skutečně volební blok vytvoří.

„Šlo jenom o to, aby celostátní konference buď řekla, že budeme kandidovat samostatně již nyní, nebo zda připustí další diskusi,“ vysvětlil Bělobrádek. O výsledcích jednání prý budou celostátní konferenci informovat do konce února.

O možné spolupráci s dalšími subjekty KDU-ČSL nehovořila. Pokud však budou zastoupeny v rámci Starostů, nevylučuje ji. „My určitě chceme jednat s hnutím STAN, a pokud pod svoji hlavičku stáhne další subjekty, tak je to jistě možné,“ řekl Bělobrádek.

Neumí si ale představit spolupráci se senátorem Ivem Valentou, který je majitelem sázkové kanceláře Synot. Valenta je v Senátu za Stranu soukromníků, o jejíž spolupráci s hnutím STAN se také spekuluje. Bělobrádek ale také připomněl, že Valenta není členem Strany soukromníků.

Gazdík: Snaha o vytvoření třetí síly má smysl

Podle prvního místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky by spojenectví se Starosty a nezávislými mohlo přinést oběma stranám velký volební úspěch. „Je tady historická šance, která tady byla naposledy před 15 lety,“ míní Jurečka.

„Myslíme, že by tady mohla vzniknout velice zajímavá spolupráce, která by měla šanci na velmi dobrý volební výsledek. Mohli by tady být politici, kteří nejsou zatížení dvacetiletou minulostí a skandály, a mohli by Českou republiku a naši vlast posunout výrazně dopředu,“ řekl.

Starostové slova lidovců uvítali. Do března chtějí ale jednat i s dalšími, například regionálními uskupeními. Jejich cílem je vytvořit alternativu pro středové a středopravicové voliče a postavit se tak ČSSD a hnutí ANO. Navázat hodlají na strategii z krajských voleb, ve kterých Starostové a nezávislí uspěli.

„Z mého pohledu ta vyjednávání mají smysl. Snaha o vytvoření nějaké třetí síly má smysl a my se o to musíme pokusit,“ komentoval jednání předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Vydáno pod