Lidovci budou jednat o spolupráci s hnutím Starostové

KDU-ČSL bude jednat o spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí, které již nehodlá kandidovat společně s TOP 09. Celostátní výbor strany tím pověřil předsednictvo lidovců. O podrobnostech by podle místopředsedy Mariana Jurečky mělo být jasno do jara.

Lidovci a Starostové a nezávislí dosáhli poměrně výrazných úspěchů v letošních krajských a senátních volbách. Obě strany získaly po jednom hejtmanovi, KDU-ČSL navíc nakonec získala nejvíce senátorů. Starostové přitom stojí o to, aby obě strany spojily síly a do parlamentních voleb šly společně – tak jako STAN dříve kandidovali spolu s TOP 09.

Spolupráci podpořila celostátní konference KDU-ČSL. Ačkoli dal Pavel Bělobrádek najevo, že „nejednat by byla chyba“, přiznal, že vnímá i možná rizika. Především se obává, že je na dohodu se Starosty málo času.

Lidovecká celostátní konference je nejvyšší orgán strany v době mezi sjezdy a má zodpovědnost za její činnost. Má 90 členů, mezi které patří členové celostátního vedení KDU-ČSL, zástupci krajských organizací a všichni lidovečtí poslanci, senátoři a poslanci Evropského parlamentu.

Celostátní konference se podle stanov KDU-ČSL schází minimálně dvakrát ročně. Letos se sešla již třikrát: V březnu lidovci hodnotili hospodaření strany a situaci ve vládní koalici, která se potýkala s důsledky kauzy farmy Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), u níž je podezření na dotační podvod. V červnu projednávali policejní reformu a v září běžnou agendu.