Chovanec radí železničním odborům, aby kvůli stavu Českých drah stávkovaly

Chovanec pobídl drážní odbory ke stávce a rozhněval ANO (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra a druhý muž ČSSD Milan Chovanec nepřímo vyzval železniční odbory, aby stávkovaly proti údajně nevyhovující kondici Českých drah. Vysloužil si tím kritiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i ministra dopravy Dana Ťoka, do jehož portfolia národní železniční dopravce spadá.

„Opravdu si myslím, že pokud České dráhy v současné době čelí ataku a postupnému rozebírání podniku pod rukama, že by se k tomu měly (železniční odbory) nějak postavit. To přece není nic špatného a stávka je součástí ústavy České republiky. Stejně tak mohou stávkovat pošťáci,“ uvedl Milan Chovanec pro Českou televizi.

Potvrdil tak své víkendové vyjádření, o němž informovaly Hospodářské noviny a které zaznělo na uzavřeném zasedání ústředního výboru sociální demokracie. Zde strana projednávala mimo jiné své možnosti v kampani před sněmovními volbami, které Česko čekají příští rok na podzim. Podle dosavadních volebních modelů by toto hlasování s přehledem vyhrálo koaliční ANO ministra financí Andreje Babiše.

Právě v souvislosti s kampaní pak Milan Chovanec, o němž se ve straně ještě před volbami uvažovalo jako o možném ministrovi dopravy, kritizoval dosavadní postoj železničních odborů.

V jednom šiku

„Ta firma (ČD) umírá na úbytě. My říkáme, že jdeme do války, ale kdo půjde s námi? Kde jsou odbory v dopravě, které mají dnes stávkovat, v době, kdy jim rozebírají České dráhy pod rukama?“ citují Hospodářské noviny řečnické otázky, které místopředseda sociální demokracie kladl v souvislosti s očekávaným předvolebním střetem s hnutím ANO. „My potřebujeme partnery v odborech, aby s námi stáli v jednom šiku.“ 

Odborový svaz železničářů nyní chce celou věc s Chovancem projednat osobně. „Chápu jeho obavy o českou železnici a České dráhy,“ prohlásil předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. „Jaký je náš názor a způsob řešení, si vysvětlíme, až se sejdeme osobně. V polemice přes sdělovací prostředky pokračovat nebudeme.“

Babiš: Chovanec je první ministr, kdo vyzývá ke stávce státní firmu

Chovancova slova už také vzbudila negativní ohlas u hnutí ANO, které za České dráhy prostřednictvím ministerstva dopravy zodpovídá. „Pan Chovanec je historicky první ministr, který vyzývá ke stávce ve státní firmě,“ uvedl pro citovaný list šéf hnutí Andrej Babiš. Dráhy se podle něj naopak podařilo stabilizovat.

Stejně mluví i ministr dopravy Dan Ťok, který Chovancova slova označil za špatný vtip a nesrozumitelné politické prohlášení. „Nevidím odborům do hlavy, ale myslím, že není důvod pro stávku jen proto, že si to přeje pan Chovanec,“ uvedl ministr, jenž od sociální demokracie čelí kritice dlouhodobě, zejména kvůli vleklému řešení tendru na mýtný systém.

Z pohledu odborového předáka, který ctí dohodu partnerů, je volání po stávkových aktivitách velmi nezodpovědný směr a pan ministr by si měl taková slova příště odpustit.
Josef Středula
předseda ČMKOS

Kromě zástupců ANO pak Chovancova slova kritizuje taky odborový předák Josef Středula. „Každý politik v České republice by si měl uvědomit, že vyvolávání stávek jen tak bez zodpovědnosti je obrovské riziko a takové riziko se může obrátit proti těm, kteří po takových aktivitách volají, obzvláště když mají ve svém resortu sami dostatečné množství problémů, které musí řešit,“ dodal s odkazem na stávku České pošty.

Skupina Českých drah skončila v letošním prvním pololetí hospodaření se ziskem 375 milionů korun. Kladný výsledek je ale způsobený nákladní dopravou, osobní doprava zejména kvůli vysokým odpisům hospodařila se ztrátou 342 milionů korun. V roce 2015 hospodařily ČD se ztrátou 1,4 miliardy korun.